IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирма на София Франс Ауто придоби 18,58% от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

Продавач в сделката за 11,9 млн. лв. вероятно са пенсионните фондове на ПОК Алианц България

15:03 | 27.01.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Фирма на София Франс Ауто придоби 18,58% от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

Био Фарминг ООД е придобило 18,58% от капитала на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ с дата на сетълмент 27 януари 2011 г., съобщи АДСИЦ-ът чрез Бюлетин Investor.bg.

Пакетът от 11 095 882 акции бе изтъргуван в две сделки при единична цена на акция от 1,07 лв. Възможно е продавач да са пенсионните фондове на пенсионноосигурителната компания Алианц България, тъй като броя акции съответства на тяхното притежание само преди два месеца.

Био Фарминг ООД е 98,25% собственост на София франс ауто АД.

През април 2011 г. София Франс Ауто АД придоби арендатор (Агро инвест инженеринг АД) с около 30 000 дка собствена земеделска земя в района на Лом, както и бирена фабрика (Ломско пиво АД). Продавач беше Енемона АД. Впоследствие делът в бирената фабрика бе продаден на Би Джи Ай Проджектс ООД и БТ Томи ЕООД.

София Франс Ауто АД е вносител на автомобилите с марка Пежо за България. Компанията е силно печеливша, като нетната й печалба за 2010 г. е 15 млн. лв. след 25,3 млн. лв. за 2009 г. и 38,3 млн. лв. за 2008 г. Това са общо 78 млн. лв. печалба за три години.

В този смисъл сделката за покупка на акции от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ за 11,9 млн. лв. и тази за покупка на акциите на Агро инвест инженеринг АД за 18,4 млн. лв. са изцяло в нейните финансови възможности.

По данни от последния отчет, към 30 септември 2011 г. ЕЛАРГ притежава около 250 хил. дка земеделска земя. Съветът на директорите на ЕЛАРГ предлага на акционерите дружеството да бъде обявено в ликвидация.

Фондът дори направи опити с обработка на земеделски земи в област Ямбол и имаше планове за Видинска област. То осъществява арендаторската си дейност чрез дъщерното ЕЛАРГ Агро ЕАД

За последните 12 месеца акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ поскъпват със 78% до 1,16 лв. за брой и 69 млн. лв. пазарна капитализация. 

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 12 години
Не е толкова просто, защото Еврохолд продават ексклузивно Мазда, Фиат, които не са нито бутикови, нито прекалено скъпи, нито пък калпави коли. Карал съм и пежо и мазда и разликата е от земята до небето (в полза на японката). Т.е. разликата не е от ексклузивните права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
хендехох
преди 12 години
Много просто. Само София Франс Ауто продава Пежо. Докато Рено, Нисан, Опел, Дачия и т.н. продават много дилъри и си подбиват пазара. Демек София Франс Ауто е монополист, а Еврохолд дилърите не са, освен при мазерати и други бутикови.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 12 години
Да обяснят и на Еврохолд как се правят пари от продажба на автомобили, че Маздите, Рената и пр. трудно вървят явно. Все пак не съм убеден, че са направили такива печалби от продажба и сервиз на автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Хвалъ на София франс ауто за тия печалби в условия на криза при дилърите на автомобили. 15 млн. лв. за 2010 г. !?!?! 80 млн. лв. за три години.Бог знае колко са направили през 2011 г., но не вярвам да са на загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още