IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво вещае 2012 за глобалния пазар на проблемни имоти?

Американската Blackstone цели да привлече "най-малко" 10 млрд. долара за инвестиции в проблемни имоти

13:26 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на Blackstone в Бостън. Снимка: Blackstone Group</p>

Сградата на Blackstone в Бостън. Снимка: Blackstone Group

Тези очаквания се подкрепят и от действията на редица инвестиционни фондове. Преди дни стана ясно, че Avenue Capital, който инвестира предимно в проблемни кредити, е привлякъл 2 млрд. долара за своя втори фонд, насочен към пазара на Европа.

Редица други играчи също се подготвят за подобни фондове, сред които и шведският фонд за дялови инвестиции EQT, който цели да набере 1 млрд. евро за инвестиции в проблемни кредити, пише Ройтерс.

Пазарът на проблемни имоти остава не по-малко конкурентен. В началото на седмицата бе съобщено, че базираната в САЩ компания за развитие и управление на имоти Related Cos. е привлякъл 825 млн. долара за инвестиции в проблемни имоти.

В редица щати статистиката за продажба на жилищни имоти сочи, че все по-голям дял от продажбите са именно имоти в затруднено положение. За централен Охайо например процентът е 35%.

По-рано през януари от американския фонд за дялови инвестиции Siguler Guff & Co., който управлява активи на стойност 10 млрд. долара, също съобщиха, че са набрали 630 млн. долара за инвестиции в проблемни активи на пазара на имоти, сочи информация на BusinessWeek.

Blackstone

Голямата новина обаче дойде от Blackstone Group – базираната в Ню Йорк инвестиционна компания за дялов капитал, която е един от най-агресивните купувачи в света, особено в периода след кризата.

През 2008 г. тя затвори инвестиционен фонд с капитал от близо 11 млрд. долара, който се превърна в най-големия фонд за имоти, създаван някога в световната история на сектора. Основната част от капитала на фонда бе инвестирана в САЩ, пише FT.

Сега от компанията казват, че са осигурили принципен интерес от страна на инвеститори в проблемни активи за инвестиции с капитал на стойност над 6 млрд. долара, пише FT.

От Bloomberg допълват, цитирайки анонимни източници, че фондът смята да привлече „поне 10 млрд. долара“ за фонда, който е известен като Blackstone Real Estate Partners VII. От компанията очакват процесът по привличане на капитал да бъде финализиран тази година.

Компанията остана един от най-активните инвеститори в бизнес имоти в период, в който конкурентни фондове на компании като Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley се оттеглиха след огромни загуби.

„Blackstone се намира донякъде в уникална позиция, тъй като толкова много мегафондове бяха елиминирали или се борят с настоящи проблеми от миналото“, коментира Джеймс Корл, управляващ директор директор на Siguler Guff & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още