IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти пак видяха "балон" на пазара на имоти в Хонконг

Жилищата и бизнес имотите в Хонконг поскъпват по-бързо, отколкото в Лондон и Сингапур

18:54 | 25.01.12 г.
Икономисти пак видяха "балон" на пазара на имоти в Хонконг

Пазарът на имоти в Хонконг е пред балон, предупреждават икономистите от Lombard Street Research, цитирани от онлайн изданието IP Real Estate.

Ръстът на цените в китайския специален административен район изпреварва този в Сингапур и Лондон благодарение на наличието на изобилни средства и липсата на други възможности за инвестиции.

Цените на жилищата в Хонконг са се повишили с 68% през последното тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2008 г. в сравнение с 21% в Лондон същия период от време. В същото време цените на бизнес имотите са се удвоили от 2009 г. насам при 35% ръст за аналогичния период в Сингапур.

Според икономиста Фрея Биймиш фактът, че цените на имотите са нараснали преди финансовите стимули в континенталната част на Китай да започнат да имат по-сериозен ефект през 2011 г., предполага, че това е резултат от естествена взаимовръзка след рецесията, а не от излишък от капитал.

Биймиш обаче допълва, че излишъкът от ликвидност, а не бързата експанзия на парите, е най-голямата заплаха за икономиката на Хонконг от рецесията през 2008 г. насам.

По думите й Хонконг е първият избор на инвеститорите от континентален Китай, където финансовите пазари са недоразвити, а лихвите по депозитите са отрицателни.

Според нея причина за безпокойство за пазара на имоти в Хонконг на фона на лошите изгледи за икономически растеж е и възходящата тенденция при заемите с цел финансиране на строителство - в момента те възлизат на 47% от БВП.

Биймиш обаче посочва, че ръстът на предлагането на жилищни и бизнес имоти не е успял да изпревари макрорастежа. В резултат на това делът на незаетите имоти е намалял от 8,7% през 2008 г. до 7,9% през 2011 г.

"Въпреки това пазарът на имоти в Хонконг е изложен на риск", предупреждава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още