IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в ЦИЕ са се удвоили през миналата година

Наличността на финансиране все още диктува правилата на инвестиционния пазар на имоти

15:08 | 25.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Сделките с бизнес имоти в ЦИЕ са се удвоили през миналата година

Обемът от сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се е увеличил двойно през 2011 г. в сравнение с предходната година, сочи нов доклад, получен от Investor.bg.

Инвестициите към края на декември 2011 г. са достигнали 11,2 млрд. евро, се казва в доклада на CBRE.

Значителните капитали, насочени към Русия през декември, спомогнаха инвестиционният обем в региона да надхвърли прага от 10 млрд. евро, в резултат на което това бе третата най-силна година в историята за ЦИЕ.

В Югоизточна Европа бяха отчетен ниски нива на инвестиционна активност, като в Сърбия и Украйна не бе направена нито една сделка от страна на институционални инвеститори през 2011 г.

Други пазари като Унгария и Словакия обаче отбелязаха ръст в активността. Тази тенденция се очаква да продължи, особено в Будапеща. Общият обем на инвестициите в Унгария се повиши до над 600 млн. евро през 2011 г. от 180 млн. евро през 2010 г.

Има известна готовност за инвестиции в Унгария, въпреки наскорошния ръст на броженията в страната, но остава да видим как този тренд ще продължи с настоящите преговори с Международния валутен фонд, които продължават и ограниченото налично финансиране, коментира Патрик О'Горман, директор капиталови пазари за ЦИЕ в компанията.

Рефинансиране на сегашните кредитни споразумения и потенциални партньорства между собственици и спекулативни инвеститори може да доведе до последваща транзакционна активност през 2012 г., смята той.

От компанията очакват нивата на доходност в първокласния сегмент да останат стабилни, поне що се отнася до пазарите в Чехия и Полша. Те ще бъдат подкрепени от силното търсене и ръста на наемния пазар, докато ръста на доходността от облигациите и отслабването на форинта разклащат фундаментите на унгарския пазар.

На базата на сделките с имоти, които се подготвят в момента, 2012 г. вече следва подобен ход като 2011 г., коментира Йос Тромп, директор Проучвания и консултиране за ЦИЕ в CBRE.

„Търсенето на сигурност се очаква да продължи и липсата на продукти на разположение в най-горния сегмент на пазара може да започне да тласка капитали към установени пазари като Полша и Чехия, в зависимост от това как се развият общите икономически нагласи. Като цяло финансирането ще остане ключов фактор за това накъде ще тръгнат пазарите през 2012 г.“, смята той.

Вижте интервюто на Investor.bg с Йос Тромп
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още