IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов орган ще разследва нарушения на банките в САЩ при ипотечното кредитиране

Създаването на звеното беше обявено след протести на активисти, които настояват за пълна проверка на ипотечното кредитиране

10:14 | 25.01.12 г.
<p>
	Протест срещу банките в Сан Франциско. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протест срещу банките в Сан Франциско. Снимка: Ройтерс

Специално звено ще разследва нарушения на американските банки, свързани с ипотечното кредитиране, съобщи президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Bloomberg.

Обама обяви създаването на новия орган след протести от страна на синдикалните организации, защитници на потребителските права и политически активисти, които настояват за пълно разследване на ипотечното кредитиране и продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

“Тези, които са нарушили закона, ще поемат своята отговорност”, заяви в реч Барак Обама. “Новото звено ще ускори оказването на помощ на собствениците на жилища и ще обърне страницата на ерата на безразсъдство, което засегна толкова много американци”, допълни той.

В новия разследващ орган ще се включат представители на щатските и федерални власти, сред които е главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман, както и длъжностни лица от правосъдното министерство във Вашингтон, представители на комисията по ценните книжа и фондовите борси и службата по приходите.

Вече месеци наред щатските и федерални власти преговарят с пет от най-големите кредитни институции в САЩ - Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Wells Fargo & Co. и Ally Financial Inc. заради масовото допреди няколко месеца автоматично разглеждане на документацията на затруднени кредитополучатели и налагането на възбрани върху техните имоти.

Сделката с банките може да достигне 25 млрд. долара под формата на опрощаване на кредити, намаляване на лихви и друга помощ за собственици на жилища, застрашени от възбрана, каза за агенцията източник, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още