IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски институционални инвеститори поглеждат с интерес към имотите в Бразилия

Консултантска компания ще създаде специален фонд за имоти, фокусиран върху пазарите в големите бразилски градове и Чили

18:41 | 24.01.12 г.
Германски институционални инвеститори поглеждат с интерес към имотите в Бразилия

Компанията Pramerica Real Estate International се насочва към институционалните инвеститори със специален фонд от затворен тип, фокусиран върху нискорискови жилищни имоти в Бразилия и Чили, предаде онлайн изданието IP Real Estate.

Урсула Шварц, говорителка на базираната в Мюнхен компания за управление на фондове, съобщи, че е твърде рано да се определи размерът на фонда. Тя обясни обаче, че регионалният икономически растеж, съчетан с политическата стабилност, засилват интереса към Латинска Америка от страна на германски институционални инвеститори.

"Други причини за търсенето са необходимостта от диверсификация на портфейлите от недвижими имоти и фактът, че региона преодоля успешно бурята на последните икономически кризи и се възстанови бързо", допълва Шварц.

Въпреки че Бразилия е най-големият пазар в региона, а Чили е най-развитият, Шварц признава, че инвестиционните рискове трябва да бъдат разгледани "внимателно". "Възвращаемостта трябва да е достатъчна, за да оправдае риска, свързан с една нововъзникваща икономика", твърди говорителката.

Фондът ще се възползва от търсенето на жилища от страна на нарастващата средна класа в региона. В Бразилия фондът ще се съсредоточи върху пазарите в Сао Пауло, Рио де Жанейро и другите големи градове, а в Чили - върху районите около столицата Сантяго.

Жилищните имоти са най-големият подсектор на двата пазара, като се очаква в дългосрочен план търсенето да достигне 300 млрд. долара в сравнение с 230 млрд. долара за търговския сектор и 100 млрд. долара за офис сегмента.

В същото време ниската инфлация засилва покупателната способност на домакинствата от средната класа и тези с по-ниски доходи.

"Политическият интерес да се осигурят жилища за населението би трябвало да доведе до понижаване на бариерите за навлизане на пазара", допълва Шварц.

Компанията за управление на фондове обмисля създаването и на латиноамерикански фонд, съсредоточен върху търговските и промишлените имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още