IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от легендите на Лондон потъва в Темза

Появиха се слухове за продажбата на Уестминстърския дворец, където се помещава британският парламент

17:56 | 24.01.12 г.
<p>
	Биг Бен. Снимка: Investor.bg</p>

Биг Бен. Снимка: Investor.bg

Емблематичната за Лондон часовникова кула Биг Бен се е наклонила, а сградата на Уестминстърския дворец, част от която е и кулата, потъва в река Темза, алармират британски медии.

Отговорната за поддръжката на сградата комисия на Долната камара на британския парламент, който се помещава в двореца, трябваше вчера да проведе среща, на която да обсъди експертен доклад за ремонта на сградата, съобщи Ройтерс.

Според различни информации докладът може би препоръчва британските депутати да се преместят другаде, докато Уестминстърският дворец бъде ремонтиран. Стойността на възстановителните работи пък може да достигне 1 млрд. паунда, отбелязва агенцията.

Вчера обаче Daily Telegraph съобщи, че има и друго предложение – за продажбата на сградата на британския парламент на руски или китайски инвеститори за около 500 млн. паунда. След това администрацията на парламента ще трябва да се премести или в друга държавна сграда, или в новопостроена специално за нуждите на парламента такава, пише изданието.

Говорител на комисията обаче съобщи, че на вчерашното заседание не е обсъждан експертен доклад, а създаването на работна група, която да планира дългосрочни действия по ремонтните работи.

Относно продажбата говорителят е казал, че при всички случаи няма да се взимат необмислени решения.

Според проф. Джон Бърланд, строителен експерт, който е работил по наклонената кула в Пиза, няма нищо притеснително в сградата на британския парламент в Лондон. За Биг Бен пък експертът казва, че ще са необходими 10 хил. години часовниковата кула да достигне опасен ъгъл на наклон.

В момента отклонението е 46 см наляво от върха, почти невидимо е за просто око и по думите на професора „си е там от години“.

Проф. Бърланд отрече и опасенията, че строителството на линията на метрото в Лондон и подземен паркинг за британските депутати през 90-те години на миналия век са причинили накланянето на Биг Бен.

„Още когато започнах работа по паркинга, беше очевидно, че кулата се накланя. Тази тенденция обаче явно съществува отдавна, защото не се забелязват пукнатини в облицовката на фасадата. Вероятно кулата се е наклонила още при строежа“, коментира Бърланд пред ВВС радио.

Професорът опроверга и опасенията, че самият дворец потъва в Темза. Говорителят на парламентарната комисия, която се занимава с поддръжката на сградата, пък отрече стените да са толкова силно напукани, че това да е довело до проблема с накланянето на часовниковата кула.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още