IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското правителство ще насърчава жилищния пазар с гаранции по ипотеките

План на властите на Острова предвижда намаляването на първоначалните вноски по ипотеките с 5% чрез предоставянето на гаранции на банките

13:25 | 23.01.12 г.
Британското правителство ще насърчава жилищния пазар с гаранции по ипотеките

План на британското правителство предвижда да намали с 5% първоначалните вноски при отпускането на ипотеки за нови жилища, съобщи Bloomberg. Намеренията на властите на Острова вероятно ще дадат рамо на строителната индустрия, която вече знае как да оцелява при тежки икономически условия, пише още агенцията.

В момента ипотечното кредитиране в Обединеното кралство е над два пъти под нивата от 2006 г., когато приключи жилищният бум, като купувачите трябва да плащат цели 25% от стойността на жилището, преди да получат финансиране.

Новата правителствена програма ще намали този процент чрез осигуряването на гаранция, за да бъдат защитени  кредиторите от загуби при евентуална неплатежоспособност на кредитополучателите.

Новата държавна програма вероятно ще ускори ръста на печалбите на строителните компании, прогнозира Чарли Кембъл, анализатор от Liberum Capital.

"Ако ипотечното кредитиране леко се съживи, а новото строителство продължи да изпреварва продажбите на съществуващите жилища, печалбите ще се повишат доста, тъй като разходите по строителството вече са по-ниски", посочва Кембъл.

В същото време според главния изпълнителен директор на Taylor Wimpey Пийт Редфърн жилищното строителство може да нарасне с 15% или повече, ако мярката влезе в сила през второто тримесечие на годината.

Планът на британските власти има за цел да се справи и с недостига на нови жилища, който изтласка цените до равнища, непосилни за редица купувачи. „Годишно са нужни около 240 000 нови жилища, за да могат да се задоволят нуждите на нарастващото население“, посочва Стив Търнър, говорител на Федерацията на жилищните строители. За сравнение през 2010 г. в Англия са били построени едва 127 780 нови жилища.

Според главния изпълнителен директор на Bovis Homes Group Дейвид Ричи до момента акциите на жилищните строители не отразяват потенциалния ръст на печалбите на компаниите в резултат на задействането на плана.

"Първо трябва да има резултат преди хората да повярват, че нещата ще се случат", казва Ричи.

Властите обаче са ентусиазирани и категорични, че бъдещето за жилищната индустрия във Великобритания е светло. „Ще отключим жилищния пазар, ще насърчим строителството и ще дадем на много повече хора удоволствието и сигурността да пристъпят прага на собственото си жилище“, посочва в становище премиерът на страната Дейвид Камерън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още