IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските земи в страната продължават да са атрактивни за чужди инвеститори

През тази година не се очаква промяна в цените, обяви експертът по недвижими имоти Орлин Владиков

10:06 | 21.01.12 г. 1
Земеделските земи в страната продължават да са атрактивни за чужди инвеститори

Земеделските земи в България продължават да са атрактивни за чужденците. На фона на масовото оттегляне на инвеститорите от сектора на недвижимите имотите, при сделките със земеделски земи през 2010 г. и 2011 г. са били реализирани сериозни сделки с чужденци, коментира пред БТА бившият председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Орлин Владиков.

Миналата година земеделски имоти в страната са купували турски, гръцки и руски граждани, които са регистрирали дружества в България. Най-сериозната сделка обаче беше с китайската компания, която купи масив в района на Видин, припомня експертът.

Интересът към земеделските земи Владиков обяснява с по-лесната поддръжка на тези активи. Не се изисква плащането на местни данъци и такси за земеделската земя, което се счита за преимущество от някои инвеститори.

Най-атрактивни региони за покупка на земеделска земя остава Дунавската равнина, където се продават главно големи масиви, посочи Владиков. Интерес има и към терените около Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Ямбол. Има интерес и към покупка на земи в района на морето, но там почти не са останали земи за продан.

Експертът посочва, че тази година не се очаква промяна в цените на земята спрямо миналата година. Ценовият диапазон, в който се предлагат терените, е широк в зависимост от категорията на земята, местоположението й и инфраструктурата.

Най-ниските цени започват от 220-250 лева за дка, каза Орлин Владиков. Сделките на такива цени обаче са единични и са главно за земи в големи масиви. В отделни райони на страната цените на земеделските земи достигат и около 1 000 лева за дка.

Според Владиков от началото на 2011 г. се е засилила тенденцията фирми да разпродават земеделски земи заради високата междуфирмена задлъжнялост, проблемите с кредитирането и липсата на оборотни средства.

Все по-често и физическите лица избират да се разделят с наследствените си земи заради финансови проблеми, посочва още Орлин Владиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Вероятно това е единствената недвижима собственост, чиито цени ще се повишават. Инвеститорите са добра перспектива от една страна, но от друга - често са безотговорни, изтощават земята след което се отървават и отиват да вършат същото другаде. Гърците и турците са типичен пример за такива "инвеститори". Министрите Найденов и Караджова могат да създадат нормативи за опазване на земеделските земи и напоителните води. Това ще е много по-важно само след няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още