IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седем архитектурни чудеса на света, които не са се сбъднали

… и вероятно никога няма да се сбъднат

08:05 | 30.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	The Chicago Spire. Изображение: Shelbourne Development</p>

The Chicago Spire. Изображение: Shelbourne Development

Проекти за необичайни небостъргачи, замислени да превземат класацията за най-висока сграда в света; мащабни стъклени чудатости, предназначени да показват по възможно по-иновативен начин културното и историческо наследство в различни точки по света; сгради, целящи да ревитализират архитектурния и културен облик на модерните градове.

Човешкият гений отдавна е започнал да изследва и най-далечните граници на архитектурния потенциал, засенчвайки дори най-смелите идеи на научната фантастика.

Всички се смайваме обаче когато някой от тези проекти бъде реализиран на практика. Така се раждат строителни чудеса като кубичните къщи в Ротердам, изкривената къща в Сопот, Полша, офис кулата, известна като „Корнишона“ в Лондон, „замъглената сграда“ в Швейцария, която се намира постоянно забулена във фина водна мъгла, архитектурните шедьоври на Гауди и Калатрава и редица други, които смайват погледите на минувачите в множество градове по света.

Всички тези необичайни постройки водят началото си от въображението на някой мечтател, който е имал късмета да види своите видения да се осъществят на практика.

Те обаче представляват малка част от безброй архитектурни мечти, които никога не виждат бял свят – било то поради ограничено финансиране, юридически и админисративни спънки, недостиг на материали и т. н.

Някои от тези проекти дори стартират, но по една или друга причина остават недовършени в очакване на по-добри времена.

Business Insider представя седем от най-смелите проекти, които до днес така и не са били осъществени. Повечето от тях вероятно никога няма да бъдат реализирани.

Разгледайте тук седемте архитектурни чудеса, които не са се случили

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още