IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци разграбват имоти в Швейцария

Богатите европейци и руснаци, които искат да защитят парите си, са привлечени още от ниските данъци, качеството на живота и стабилните закони

09:35 | 20.01.12 г. 6
Чужденци разграбват имоти в Швейцария

Бумът на пазара на имоти в Швейцария продължава. Средните цени на къщите достигнаха 800 хил. швейцарски франка, пише Wall Street Journal.

Участниците на пазара твърдят, че краят на бума не се вижда заради богатите европейци и руснаци, които търсят начин да защитят парите си и засилено търсят имоти в считаната за безопасна инвестиционна дестинация Швейцария.

"Почти всеки ден получавам обаждания от гръцки инвеститори, които искат да купят къща тук", разказва управляващият директор на Sotheby's International Realty Inc. в Цюрих Робърт Ферфецки, който продава луксозни жилища в немскоговорящите райони на Швейцария, включително в Цюрих и Люцерн.

"Ако Швейцария нямаше рестриктивни закони с ограничение за броя имоти, които чужденците могат да купуват, вероятно щях да продам целия си портфейл за седмица", допълва той, като отбелязва, че топ купувачите му са германци и британци.

За разлика от пазарите на имоти в САЩ и много европейски държави, които все още не могат да се съвземат от срива през 2008 г., цените на имотите в Швейцария нарастват стабилно през последните три години, коментират консултантите от Wuest & Partner AG.

Цените на семейните жилища например са се увеличили с около 20% от 2008 г. насам до средните 780 хил. швейцарски франка (830 хил. долара). Друг стимул за пазара са рекордно ниските лихви по ипотеките, гравитиращи около 2,7%, след като Швейцарската централна банка намали основната лихва до близо нула миналото лято.

Бумът се засилва и от стабилния приток на чужденци, привлечени от силната икономика. За последните четири години Швейцария регистрира нетен приток от около 330 000 чужденци според Националната асоциация на собствениците на жилища HEV Schweiz.

Повечето от чужденците в страната са висококвалифицирани професионалисти от Германия, Великобритания и Франция, които са привлечени от силния пазар на труда в Швейцария. Безработицата в страната беше едва 3,3% през декември 2011 г.

Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
О, разбира се, от столетия в Швейцария се изливат всички престъпно награбени не само от Европа пари. Как няма да е богата и добре уредена, след като там си кътат парите всички разбойници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Какво? Швейцария ли?Ех, дай боже и аз да мога да си купя имот там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Ку-Ку
преди 12 години
Половин милион франка може да е средния доход само на швейцарските банкери. Що за глупости се пишат по тия форуми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
"всяка година на чужди граждани могат да бъдат продавани едва около 2 000 жилища." е аз предполагам че и в БГ ако се сложи лимит от 2000 сделки с чужденци на година и тука ще бъдат "разграбени" 2000 имота...без да имаме нещо друго общо с Швейцария освен това ограничение, така че според мен ключовото в "разграбвам" е "ограничение"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Номера е, че чужденците не могат да купуват спекулативно по 10-20 имота. А само по един. Поради това балон едва ли има на този пазар.Но да не забравяме, че Швейцария на практика е най-богата и добре уредена страна в света. Само политическата им система като погледнеш - пряка демокрация чрез референдуми и става ясно защо.Средния годишен доход е над половин милион швейцарски франка (1.5-1.6лв)Т.е. на практика всеки швейцарец може да си позволи собствен имот просто защото може да си позволи дори тези огромни. На практика къща за 1-2 млн. си я изплаща за 3-4г. За сравнение в БГ средения годишен доход е 5000 евро т.е. 100 пъти по-нисък.И в БГ средния апартамент(панелка) 50-60 хил евро може да се изплати(без лихвите) за не по-малко от 20г. ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Мале като стане пукане на балона, какво катурване ш'е има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още