IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на имотите в Германия е изправен пред проблеми с финансирането

Заради усилията на банките да изчистят балансите си, тяхното значение вероятно ще намалее за сметка на алтернативни финансови източници, предвижда експерт

10:37 | 17.01.12 г.
Секторът на имотите в Германия е изправен пред проблеми с финансирането

Едно от основните предизвикателства пред пазара на имоти в Германия през годината ще бъде финансирането, смята Оливър Пригмайер, изпълнителен директор на IC Immobilien Holding.

"Опасявам се, че заради усилията на банките да изчистят балансите си, достъпът до финансиране на играчите от сектора на имотите ще бъде затруднен“, коментира Пригмайер пред онлайн изданието ipe.com.

По думите му все още няма как да се направи оценка какъв би бил ефектът от затрудненото финансиране върху пазара на имоти в Германия.

Въпреки очакваните затруднения пазарът на недвижимости в Германия остава атрактивен за инвеститорите заради стабилността му, отбелязва изданието. Резултатите от скорошно проучване на Ernst & Young показаха, че пазарът на имоти в Германия е предпочитан за инвестиции в сравнение с всеки друг от европейските пазари.

Пригмайер посочва, че вероятно в близко бъдеще ще се засилва значението на алтернативните източници на финансиране за сектора на имотите, каквито са пенсионните фондове, застрахователите и различните фондове. Ernst & Young също очакват повече застрахователи да се включат във финансирането на сделки с имоти за сметка на банките, които се изправят пред по-строги регулации и капиталови изисквания.

Оливър Пригмайер смята, че разместването при финансиращите страни ще се отрази сериозно на пазара на имоти в Германия. Според него това ще доведе дори до сключването на повече сделки с определен тип активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още