IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече млади британци са изолирани от пазара на жилища на Острова

Във Великобритания в момента е по-евтино да се изплаща ипотека, отколкото да се плаща наем, но по-строгите изисквания за кредитиране блокират купувачите

09:16 | 17.01.12 г. 1
Все повече млади британци са изолирани от пазара на жилища на Острова

Все повече британци не могат да съберат достатъчно средства за първоначална вноска, за да получат ипотека и броят им продължава да нараства, пише британското издание Daily Mail.

Резултатите от изследване на консултантите от zoopla.co.uk обаче показват, че в момента в 47 от 50-те най-големи градове на Обединеното кралство е по-скъпо да плащаш наем, отколкото ипотека, заради покачването на наемите и по-ниските лихви по кредитите. За сравнение миналата година наемите са излизали по-скъпо от ипотеките в 40 британски града.

През изминалите 10 години, когато цените на жилищата и лихвите по ипотеките бяха по-високи и когато достъпът до ипотеки беше по-лесен, за британците беше по-изгодно да живеят под наем.

Според изчисления на Financial Mail при първоначална вноска от 15% хората, които могат да получат ипотека, ще харчат с 10% по-малко средства на месец в сравнение с живеещите под наем. Разликата става много по-голяма, ако кредитополучателят внесе първоначално 40% от стойността на жилището, защото така той ще получи изключително ниска лихва.

Все по-голям брой работещи млади хора обаче не могат да получат ипотеки, което доведе до около 10% ръст на наемите от 2008 г. насам, когато настъпи банковата криза. В Лондон покачването на наемните нива е двойно.

Тъй като по-голямата част от парите им отиват за наем, за младите е трудно да спестяват, което пък още повече ограничава шансовете им да станат собственици на жилища.

От лобистката група pricedout.org, която представлява хора, изолирани от пазара на жилища заради високите цени, твърдят, че по-високите наеми и по-ниските лихви по ипотеките карат собствениците на жилища отново да погледнат към пазара с намерение да купуват, което е още един фактор, поддържащ високите цени и ограничаващ шансовете на купувачите на първи дом.

Организацията лобира правителството да въведе по-високи данъци за собствениците. "Въвеждането на по-високите данъци върху имотите, купени с цел отдаване под наем, също би помогнало, както и изграждането на повече жилища", твърдят от сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 17.01.12 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
metoditz
преди 12 години
Великобритания в момента не е в никак розово положение. Според едно изследване на Morgan Stanley, Островът е страната с най-големи нива на дълг (включващ всички видове такъв) към БВП. Странно е, че все още държавата поддържа своя ААА рейтинг и се смята за убежище... Повече за този проблем на Великобритания можете да прочетете тук http://ekipbg.com/2011/12/19/g/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още