IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата под възбрана в САЩ са намалели до 4-годишен минимум през 2011 г.

Спадът обаче се дължи на бавната обработка на документите, което забавя възстановяването на жилищния пазар, посочват експерти

13:06 | 12.01.12 г.
Жилищата под възбрана в САЩ са намалели до 4-годишен минимум през 2011 г.

Броят на жилищата в САЩ с наложени възбрани се е понижил до четиригодишен минимум през 2011 г. заради по-бавното обработване на документите, съобщи RealtyTrac.

Обявленията за възбрани, които включват съобщения за неплатежоспособност, насрочени търгове и изземвания от страна на банките, са намалели с 34% до 1 887 777 през миналата година, което е най-ниското равнище от 2007 г. насам, когато започна кризата на пазара на жилища в Щатите.

Броят на иззетите от банките жилища е намалял до 804 423 през миналата година в сравнение с 1 050 500 през 2010 г., което също е най-ниското равнище от четири години.

"До голяма степен спадът се дължи на продължаващото забавяне на процеса по обработка на документите за възбрана", посочва Дарън Бломкуист, директор на отдела за маркетингови комуникации в RealtyTrac.

"Особено в някои щати процесът не функционира правилно, което води до натрупване на документи. По-важното обаче е, че това забавя възстановяването на жилищния пазар", допълва експертът.

Процесът на обработка на възбраните се забави след твърдения през 2010 г., че кредиторите са подписвали документи машинално, без да разглеждат отделните случаи.

Според Бломкуист обаче през последните месеци има признаци, че на някои пазари кредиторите започват да набират скорост при обработката, така че активността вероятно ще се засили през 2012 г.

Въпреки тези признаци продължителността на обработката на възбраните е продължила да нараства през последното тримесечие на миналата година. За придвижването на едно жилище през процеса са били нужни средно 348 дни в сравнение с 336 дни през третото тримесечие на 2011 г. и 305 дни през четвъртото тримесечие на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още