IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа през 2011 г. са нараснали с 35%

Активността на инвеститорите е била концентрирана във Великобритания и Германия, посочва глобален консултант

11:21 | 11.01.12 г.
Инвестициите в търговски имоти в Европа през 2011 г. са нараснали с 35%

Обемът на инвестициите в търговски имоти в Европа са достигнали 28 млрд. евро за 2011 г., което е с 35% над нивата за 2010 г., оценяват от консултанската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„Ръстът е налице въпреки продължаващата икономическа несигурност на Стария континент“, посочват от компанията в анализ, цитиран от онлайн изданията Property EU и Europe Real Estate.

Предварителните данни сочат, че инвестициите в търговски имоти са останали силни през последното тримесечие на миналата година. В географски план по-голямата част от активността остава концентрирана във Великобритания и Германия, като Обединеното кралство води класацията въпреки доброто представяне на Германия през втората половина на годината.

Най-голямата сделка на британския пазар за 2011 г. е била покупката на Trafford Centre в Манчестер от Capital Shopping Centres за над 1,8 млрд. евро.

Франция и Швеция също отчитат силни последни тримесечия, посочват от JLL.

"През 2011 г. бяхме свидетели на явлението „Европа на две скорости“, като притокът на инвестициите и цените се диктуваха от икономическото представяне и стабилността на отделните държави", коментира Джеръми Еди от JLL.

"Около 75% от общия обем на сделките беше съсредоточен в пет държави. Тази поляризация беше ограничена не само в географски план, но и по отношение на вида имоти. През 2011 г. вниманието на инвеститорите беше изцяло насочено към първокласните имоти", допълва експертът.

От JLL очакват подобна тенденция и през 2012 г., но съветват инвеститорите да обърнат по-голямо внимание върху някои по-малки населени места, особено що се отнася до устойчивостта и достъпността на наемите.

"Този подход ще помогне на инвеститорите да намерят възможности извън ключовите пазари, които ще продължат да със във фокуса на мнозинството, и в крайна сметка да отключат по-голяма възвращаемост в дългосрочен план", коментира Еди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още