IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорите на природни паркове и горските шефове ще се явяват на конкурси

Еколози подозират, че преназначенията са опит на администрацията да се отърве от конфликтните личности, сред които е и директорът на природен парк "Витоша"

11:39 | 11.01.12 г.
Директорите на природни паркове и горските шефове ще се явяват на конкурси

Поправките

На среща между представители на държавата и представители на „Витоша ски“ председателят на земеделската комисия Десислава Танева и председателят на комисията по регионално развитие Любен Татарски обещаха да бъдат подготвени нормативни промени. Две седмици по-късно поправките бяха изготвени и публикувани на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Новите текстове предвиждат за изграждането на стълбове и влекове да няма изискване за промяна на предназначението на горските терени. Подобен текст беше заложен в първоначалния вариант на закона за горите, който влезе в сила миналата година, но отпадна по настояване на еколози.

Собствениците на лифтове и влекове също така ще могат да учредяват право на ползване за стопанисване на съществуващи ски писти, които нямат учредено право за строеж. Това решава проблема на „Витоша ски“ с терените, които са ползвани като писти, без да имат съответния статут.

Както бяха скоростно изготвени, измененията бяха и скоростно гласувани на последното за 2011 г. заседание на Министерския съвет. Министрите не спазиха законоустановения срок от 15 дни за съгласуване с всички заинтересовани страни и за провеждане на законово регламентираното обществено обсъждане.

Поправката „Витоша ски“ предстои да влезе в парламента въпреки съпротивата на природозащитниците, с подкрепата на земеделския министър Мирослав Найденов и екоминистъра Нона Караджова. Техният мотив е, че промените ще подкрепят развиването на ски бизнеса в България и откриването на нови работни места.

Съпротивата

Природозащитниците обвиняват държавата, че е „заговорила с езика на олигархията“ и че се огъва под лобистки натиск, за да улесни строителството на ски съоръжения в защитените територии на природните паркове.

„Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата, така че да позволи разширяване на ски зоната. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г.“, смятат от екоорганизацията.

„Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересованата офшорна фирма „Витоша ски” АД, която след приватизацията е собственик на почти всички ски съоръжения в природен парк „Витоша“, изградени в територии от държавния горски фонд“, посочват в съобщение до медиите от коалицията „За да остане природа в България”.

„Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години се опасяваха, че „Витоша ски” АД ще направи това. Явно обаче плановете на фирмата включват много повече“, коментират еколозите.

Природозащитниците припомнят, че фирмата е изготвила план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и торфения резерват на Платото, въпреки че не се позволява строителство в защитените територии.

Еколозите посочват още, че преди 3 години от „Витоша ски“ са унищожили 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, но за тези действия фирмата и досега не е получила наказание.

Природозащитниците настояват освен да не бъде променян законът за горите, да се обнародва и преразгледа и приватизационният договор на „Витоша ски“ за ски съоръженията над София. Те са организирали онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на защитените територии на Витоша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още