IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират забавяне на сделките с бизнес имоти в глобален план

Ръстът на транзакциите ще се диктува основно от сделките с първокласни активи, проблемни имоти, както и от публичните фондове и институционалните инвеститори

16:49 | 09.01.12 г.
Прогнозират забавяне на сделките с бизнес имоти в глобален план

Очаква се забавяне на сделките с бизнес имоти заради дълговата криза в еврозоната.

В доклад на Deloitte пише, че инвеститорите ще бъдат още по-предпазливи, като ръстът на транзакциите ще се диктува основно от сделките с първокласни и с проблемни активи.

Капиталът ще бъде най-сериозното предизвикателство за инвеститорите, тъй като банките няма да възстановят предкризисните темпове на кредитиране, посочват експертите.

Ако през 2007 г., когато бяха регистрирани пиковете на пазара на бизнес имоти, финансовите институции отпускаха заеми за средно 75% от стойността на сделките, то през 2011 г. кредити се даваха за средно 62% от стойността на сделката.

Най-активни на пазара на бизнес имоти през 2012 г. ще бъдат публичните фондове, прогнозира консултантската компания. Те обаче ще имат достойна конкуренция в лицето на институционалните инвеститори и фондовете за частен капитал.

Очертава се и засилване на сделките с проблемни имоти, тъй като кредиторите търсят начини да изчистят балансите си, дори при покупко-продажби на по-ниски цени. Само в САЩ сделките с „лоши“ активи са се увеличили със 125,3% през първата половина на миналата година спрямо аналогичния шестмесечен период година по-рано.

Според експертите глобалният пазар на бизнес имоти продължава да се подобрява като цяло. Най-добро се очаква да бъде представянето на сектора в САЩ, докато инвеститорите в Европа ще останат фокусирани върху първокласните активи. В Азиатско-тихоокеанския регион се очаква активността да нараства с по-бавно темпо заради „прегряването“ на пазарите.

Експертите отчитат, че продажбите на бизнес имоти са се увеличили през 2011 г. Най-голям е бил обемът на сделките в Азиатско-тихоокеанския регион, а най-голям ръст на транзакциите е постигнат в САЩ.

Тенденцията за ръст на сделките с бизнес имоти в Щатите се очаква да продължи. Наскоро Асоциацията на чуждестранните инвеститори в недвижими имоти (Association of Foreign Investors in Real Estate – AFIRE) съобщи, че Страната на неограничените възможности за поредна година е най-предпочитана десинация за инвестиции в бизнес имоти.

Според Deloitte от развитите пазари Канада продължава да привлича сериозен инвеститорски интерес заради атрактивната доходност, която може да предложат имотите там. Възстановява се и инвеститорското доверие в пазара на бизнес имоти в Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още