IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В какво инвестира един милиардер, който спечели 2,7 млрд. долара в кризата?

Инвеститорът Стивън Дигл смята да разшири портфолиото си от инвестиции в земеделска земя към Източна Европа, наред с други региони и активи

13:37 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
В какво инвестира един милиардер, който спечели 2,7 млрд. долара в кризата?

Стивън Дигл, съосновател на хедж фонд, който направи 2,7 млрд. долара в кризата между 2007 и 2008 г., смята да отвори собствените си инвестиции в земеделски земи за външни инвеститори, пише BusinessWeek.

Наред с това той планира да създаде фонд за инвестиции в биокомпании.

Дигл смята да прехвърли своите земеделски активи в портфолиото на базирания в Сингапур фонд Vulpes Investment Management, който той създаде миналия април.

„Не бих искал да прекарам остатъка от живота си единствено с разкази за това колко е била велика 2008 г.“, коментира той. „Трябва да продължиш и да намериш нови предизвикателства. Това ви кара да ставате сутрин.“

Досега Дигл е инвестирал в земеделска земя в Уругвай, САЩ, както и в плантации за киви и авокадо в Нова Зеландия. Той смята да разшири тези инвестиции също и в Африка и Източна Европа.

По данни на Motley Fool той аргументира своите положителни очаквания за земеделската земя с растящата средна класа и прогнозите за ръст в цените на хранителните продукти.

Стойностите на земеделската земя в САЩ нараснаха с между 20 и 30% през последните две години, а инвестициите му в Уругвай може да са се увеличили с до 50%, след като цените на някои видове месо и животни в Латинска Америка се удвоиха.

Според него земеделието ще бъде „единствената и най-интересна възможност през следващите 10 до 20 години“.

Като цяло той е положително настроен относно инвестициите в метали, енергетика и храни и не е привърженик на държавните облигации.

Дългосрочно погледнато е по-добра идея да бъдеш стъпил здраво на земята, вместо да държиш парчета хартия, коментира той.

Според Дигл правителствата и техните политики представляват най-голямата заплаха за инвеститорите.

„Най-големият риск ще дойде от правителствата: намесата на пазарите, държавните дългове и печатането на хартиени пари, за да се изплащат дълговете“, обяснява той.

По думите му той предпочита да се съсредоточи върху „нови, вълнуващи и рентабилни технологии“ от биотехнологичния сектор, като компании, които ще изобретят лек срещу рак или Паркинсон.

Определено виждаме висок интерес от големите фармацевтични компании спрямо малките, иновативни биотехнологични компании, казва той.

„Ако успеем да намерим онези малки, нови, вълуващи биотехнологични компании преди фармацевтичните да ги погълнат, би имало голям ръст по отношение на оценките им, ако успеят да се докажат.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още