IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кои ще бъдат основните двигатели на пазара на имоти в САЩ през годината

Американското правителство трябва да стимулира възстановяването на трудовия пазар, което ще подкрепи и пазара на имоти, смята анализатор

17:39 | 06.01.12 г.
Кои ще бъдат основните двигатели на пазара на имоти в САЩ през годината

Продажбите на имоти под възбрана ще играят ключова роля на жилищния пазар на САЩ през годината. Освен това вероятността от нова вълна от принудителни изземвания от страна на банките е изключително голяма.

Това са две от десетте прогнози за американския жилищен пазар на Джей Бърнам, вицепрезидент на компанията за недвижими имоти Coldwell Banker Residential Brokerage и бивш президент на Асоциацията на агентите на недвижими имоти в Норт Шор.

Според Бърнам доверието на купувачите ще остане ниско заради предстоящите избори в Щатите. Ще има и спорове около лихвите по ипотечните кредити, макар да се очаква лихвените нива да останат ниски през цялата година.

Експертът допълва, че строителните компании ще се активизират, макар бавно и предпазливо. Основният им контингент от купувачи ще бъдат хората, които до момента са изчаквали, но вече вярват, че дъното на пазара е достатъчно близо.

Много купувачи, които планират да заменят сегашните си жилища с по-големи ли по-добри ще останат предпазливи заради опасенията си от допълнителен спад на пазара или пък защото се боят да не загубят работата си, посочва още анализаторът. „Потребителското доверие ще бъде обвързано с данните за безработицата“, допълва той.

Джей Бърнам прогнозира ръст на продажбите през годината. За цените на жилищата той смята, че ще останат без промяна или ще се повишат съвсем слабо.

Експертът очаква още да намалеят неусвоените търговски, офис и промишлени площи, тъй като все повече наематели ще искат и ще получават отстъпки от страна на собствениците.

Като цяло Бърнам прогнозира бавно и стабилно възстановяване на американския пазар на недвижими имоти през 2012 г. Според него потребителското доверие е ключов фактор за настъпването на обрат на пазара.

„Правителството трябва да стимулира съживяването на пазара на труда, а когато това се случи, оживление ще настъпи и на пазара на недвижими имоти“, заключава Бърнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още