IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на свободните апартаменти в САЩ падна до 10-годишен минимум от 5,2%

Незаетите жилища намаляват за седмо поредно тримесечие, след като в края на 2009 г. бяха достигнали ниво от 8%

18:02 | 05.01.12 г.
Делът на свободните апартаменти в САЩ падна до 10-годишен минимум от 5,2%

Броят на свободните апартаменти в САЩ е намалял до десетгодишен минимум през четвъртото тримесечие на миналата година, показват данни на компанията за изследвания на пазара на недвижими имоти Reis Inc. Това е подпомогнало повишението на наемите на жилищата, пише Bloomberg.

Делът на незаетите апартаменти се е свил до 5,2% за трите месеца до края на декември 2011 г., което е най-ниското равнище от края на 2001 г. насам. През третото тримесечие на 2011 г. делът на празните апартаменти беше 5,6%, а година по-рано - 6,6%.

Делът на незаетите жилища намалява за седмо поредно тримесечие, след като достигна най-високото си равнище от десет години насам - 8% в края на 2009 г., посочват експертите.

Средният ефективен месечен наем, или реалната сума, плащана от наемателите след отстъпки от страна на хазяите, се е повишил с 2,3% на годишна основа до 1 009 долара, показва още статистиката на компанията.

В същото време средният наем, искан от собствениците, е нараснал до 1 064 долара в сравнение с 1 059 долара през предходното тримесечие, сочат още данните.

Увеличението на възбраните и по-строгите условия за ипотечно кредитиране подпомагат пазара на наеми, който от две години е най-добре представящият се сегмент при имотите.

Ръстът на наемите обаче може да се забави от началото на следващата година, когато на пазара се очаква да излезе вълна от нови многофамилни жилищни сгради, прогнозират експертите.

Строителството на многофамилни сгради е в период на възстановяване, след като през 2009 г. достигна най-ниското си равнище от 50 години насам, показват данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още