IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересът към първокласните хотели в Централна и Източна Европа се възражда

Най-активни на пазара в момента са частните инвеститори, които търсят проблемни активи, посочва експерт

11:07 | 30.12.11 г.
Интересът към първокласните хотели в Централна и Източна Европа се възражда

Докато редица пазари на хотелиерски услуги в Западна Европа генерираха значителен ръст на приходите от стая през 2010 г., секторът в някои държави от Централна и Източна Европа все още се бореше да преодолее последиците от кризата, пише онлайн изданието Property Magazine.

През 2011 г. обаче и в този регион бяха регистрирани по-добри резултати, най-вече благодарение на увеличената заетост, пише онлайн изданието PropertyMagazine.

На почти всички основни пазари в Източна Европа ръстът при заетостта за периода януари-октомври 2011 г. изпреварва увеличението при средните цени на стая.

Освен в Москва добри резултати отчитат хотелиерите в полските градове Варшава, Краков и Вроцлав. За разлика от тях обаче цените на стая в София, Будапеща, Братислава и Познан остават без промяна или дори бележат понижение.

Според Лукас Хохедлингер от Christie+ Co хотелиерският бранш в Централна и Източна Европа ще се развива добре. "В относителни стойности прогнозите за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) за региона на Централна и Източна Европа са по-добри от тези за Западна Европа.

С възстановяването на икономиката очакваме и резултатите на хотелиерския бранш да се подобряват в средносрочен план. Това на свой ред ще засили привлекателността на пазарите на хотели в Източна Европа сред инвеститорите", посочва той.

Според Christie + Co инвеститорите продължават да се предпазливи по отношение на вложенията в Централна и Източна Европа. Те предпочитат първокласни имоти с добро местоположение на изгодни цени - тенденция, която се потвърждава от значимите сделки в региона напоследък.

Хотел Four Seasons Gresham Palace беше продаден на омански фонд през ноември, а Radisson Blue в Талин, Естония беше придобит от Event Hotels. Сред останалите значими сделки бяха продажбата на Le Meridien Bristol от Orbis на Starman, както и тази на Sobieski Hotel във Варшава от Warimpex на норвежки частен инвеститор.

"На пазара преобладават богати физически лица. Инвеститорите с частен капитал се завръщат, въпреки че ниското съотношение между кредитите и стойността на имотите все още създават затруднения за тази група инвеситтори", обяснява Лукас Хохедлингер.

Експертът допълва, че частните инвеститори търсят най-вече проблемни имоти, въпреки че предлагането на подобни хотели в Централна и Източна Европа все още е ограничено.

"Трудно е да се предвиди развитието на пазарите в Централна и Източна Европа на фона на продължаващата дългова криза. Все пак очакваме банките да се опитат да намалят напрежението", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още