IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата на Острова с първи спад от 4 месеца през декември

Според данни на местната асоциация на строителите месечното понижение е 0,2%, но на годишна база цените на жилищата са се повишили с 1%

10:30 | 30.12.11 г.
<p>
	Изглед към Лондон. <em>Снимка: Palojono. Снимка: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Лондон. Снимка: Palojono. Снимка: Creative Commons

Цените на жилищата във Великобритания през ноември са паднали за първи път от 4 месеца - с 0,2% на месечна база до средните 163 822 паунда, съобщи асоциацията на строителите (Nationwide).

На годишна база обаче цените на жилищата на Острова отбелязват покачване от 1%.

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър коментира, че следващата година не се очертава да бъде много по-добра от 2011 г. за пазара на имоти в страната.

„И през 2012 г. активността на жилищния пазар ще бъде изключително ниска. Очаквам също така движение на цените в тесни граници“, допълни Гарднър.

Британският пазар на имоти не успя да набере скорост заради високата инфлация на Острова и тежките икономически мерки, които правителството предприе заради кризата. Това доведе до силен спад на потребителското доверие и оскъпи кредитния ресурс.

Nationwide прогнозира, че през 2012 г. икономиката на Великобритания ще регистрира растеж от 1%, което ще изправи жилищния пазар в страната пред нови предизвикателства.

Прогнозите на големите кредитори на Острова за пазара на имоти също не са особено оптимистични. Големите финансови играчи очакват цените на жилищата в страната или да останат почти без промяна, или да регистрират спад.

Halifax, ипотечното подразделение на Lloyds Banking Group, например очаква жилищата да поевтинеят с 2% през 2012 г.

Наскоро Кралският институт на лицензираните оценители и Hometrack прогнозираха, че цените на имотите във Великобритания ще се понижат с 3% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още