IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хотелиерите в Будапеща, Истанбул и Париж с най-висок ръст на печалбата през ноември

В Лондон печалбите на хотелиерите са засегнати силно от спада на заетостта, както и от нарастващите разходи

15:29 | 29.12.11 г.
Хотелиерите в Будапеща, Истанбул и Париж с най-висок ръст на печалбата през ноември

Хотелиерите в Будапеща, Истанбул и Париж отчетоха силно повишение в печалбата на стая за ноември благодарение на годишното увеличение на постигнатите средни цени, показват резултатите от последното изследване Hotstats на компанията TRI Hospitality Consulting, цитирано от онлайн изданието Property Magazine.

Въпреки понижението на заетостта на стаите с 1,5 процентни пункта хотелиерите в Истанбул са успели да регистрират увеличение със 17,6% на средната цена на стая до близо 194 евро. Париж и Будапеща, освен че бележат повишение на цените на стая съответно със 6,1% и 8,4%, регистрират и по-голяма заетост съответно със 7,7 и 4,9 процентни пункта.

През ноември в Париж се състояха няколко ключови събития, включително Tennis Masters, които генерираха значително търсене на хотелски стаи и доведоха до нива на заетост от 81,3% за френската столица при средна цена на стая в размер на малко над 204 евро - най-високата от всички градове в Европа за периода.

Въпреки сравнително слабата заетост на стаите в унгарската столица, повишеното търсене от страна на бизнеса подпомогна повишението на средната цена на нощувка в Будапеща от 84,77 евро през ноември 2010 г. до 91,89 евро.

В същото време Лондон бележи трето поредно понижение на печалбата на стая за 2011 г. с 2,5% до 114,69 евро. Освен че понижението на заетостта с 1,8% доведе до спад както на приходите на стая, така и на общото равнище на приходите, печалбите в британската столица бяха засегнати и от нарастващите разходи на хотелиерите.

Като се имат предвид бурните икономически и политически събития в Италия през изминалите месеци, не е изненаващо, че хотелиерите в Рим продължават да търпят лоши резултати през ноември. Въпреки че е налице ръст с 3,5% на средната цена на нощувка от 171,18 евро преди година до 177,19 евро, заетостта в хотелите е намаляла с 6,4 процентни пункта до 64%.

Дъблин споделя подобна съдба, като печалбата на стая през ноември там е с 11,1% по-ниска спрямо същия месец на миналата година.

Амстердам обаче продължава да регистрира силни резултати за 2011 г. Средната цена на стая там е нараснала с 2,3% на годишна база до 171,57 евро. Въпреки по-слабата заетост общите приходи на стая в холандската столица са се повишили с 1,1%, което в съчетание с разумното управление на разходите допринася за ръст с 3,5% на печалбата на стая до 75,73 евро  за месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още