IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?

Има предложение за изменения, които касаят сроковете и начина на заплащане при сделка с принудително продаван имот, но необходимостта от тях е спорна

09:06 | 28.12.11 г. 2
Могат ли промени в ГПК да „отпушат“ принудителната продажба на имоти?


Съдебните изпълнители и банките за предложенията

Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев смята, че не срокът за плащане е основният проблем при публичната продан, а обезпечението.

„Реално купувачът не е собственик на имота, докато постановлението за възлагане не влезе в сила, което означава, че има риск при учредяването на ипотека върху имота от страна на банката“, поясни Дичев.
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители смята, че удължаването на срока за плащане би помогнало само при отделни случаи.

Той препоръчва, ако се пристъпи към такова удължаване, то да бъде "разумно", за да не се утежнят още повече процедурите по съдебното изпълнение. Разумният срок за внасяне на парите, според Георги Дичев, е не повече от 14 дни. Според сега действащия регламент плащането трябва да бъде направено в 7-дневен срок.

Дичев посочи, че Камарата е подготвила предложения за изменения на ГПК, които се отнасят до продажбата на един и същи имот от няколко съдебни изпълнители, както и други, по-специфични промени, които касаят работата на юристите.

Има обаче и друга гледна точка. Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян например не вижда никаква необходимост от промяна в сроковете за плащането по сделка с имот, купен чрез публична продан.

Според него, всеки купувач – потенциален кредитополучател, може да постигне индивидуално споразумение с банка и да се сключи, по неговите думи, „по-сложен договор“ за отпускане на кредит.

Финансовата институция и купувачът могат предварително да се споразумеят, от една страна, до каква сума банката би подкрепила сделката, и от друга – до каква сума е склонен купувачът да наддава на търга, според готовността на банката да отпусне финансиране и самоучастието на купувача, посочи Хампарцумян.

Ако все пак се стигне до промяна на срока за плащане при закупуване на имот на публична продан, директорът на УниКредит Булбанк също препоръчва определянето му в „разумни граници“. Той обаче не се ангажира с конкретно число.

По думите му, срокът трябва да се определи чрез консенсус между отделните страни-участници в публичната продан, така че да не се затормозят процедурите по изпълнението.

Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
aav
преди 12 години
единствено, ако в момента на плащане купувача получи постановление за възлагане, единствено това е добра промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
подобни законодателни 'промени' са абсолютно ненужни.проблема е, че банките не искат да отписват активи, става дума за около 40-50% от тези 9 милиарда и затова си харесват сегашната система на отлагане и протакане и чакане да рипнат нагоре цените. само, че умрелите котки подскачат само като ги пуснеш от много високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още