IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство в САЩ достигна 19-месечен максимум през ноември

Доверието в американския строителен сектор се повишава за трети пореден месец

10:57 | 21.12.11 г.
Новото строителство в САЩ достигна 19-месечен максимум през ноември

Броят на новозапочналите строежи в САЩ през ноември е достигнал 19-месечен максимум основно заради ръста на новото строителство на многофамилни жилищни сгради, предаде Bloomberg.

Данни на търговското министерство на страната показват, че през ноември началното жилищно строителство е нараснало с 9,3% до 685 хил. жилища на приравнена към годишна основа база при очакван старт на 635 хил. жилища.

Разрешителните за строеж, които са мерило за активността в строителния бранш в бъдеще, също са нараснали до 681 хил., което е най-високата им стойност от март 2010 г. насам, при очаквано понижение до 635 хил. на годишна основа.

Благоприятните данни се дължат основно на засилената дейност по изграждането на многофамилни жилища и градски къщи, продиктувано от съживяването на пазара на наеми.

Известно засилване има и при строителството на еднофамилни жилища, тъй като по-ниските цени на имотите и почти рекордно ниските разходи за кредитиране привличат някои купувачи въпреки конкуренцията на съществуващите жилища и поредната вълна от евтини проблемни имоти, които излязоха на пазара.

В същото време отделни данни показаха, че доверието сред строителните компании в САЩ се е повишило през декември. Индексът на Националната асоциация на жилищните строители Wells FARGO през декември се е покачил до 21 пункта - най-високото равнище от май 2010 г. при очаквано ниво от 20 пункта.

Индексът се повишава вече за трети пореден месец, което се възприема като знак за стабилизиране на жилищния пазар в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още