IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти във Франция - безопасно убежище за парите на богатите

Чуждите купувачи са били особено активни през 2011 г., тъй като от 2012 г. се планира увеличение на данъците върху сделките с имоти, сключени от временно пребиваващите в страната

13:31 | 20.12.11 г. 1
Пазарът на луксозни имоти във Франция - безопасно убежище за парите на богатите

Пазарът на луксозни имоти във Франция е сякаш имунизиран от кризата и преживява безпрецедентен бум заради все по-силната притегателна сила на страната в очите на богатите чужденци и заради планираната данъчна реформа, засягаща търговията с недвижимите имоти.

"Никога не сме имали толкова продажби", със задоволство отбелязва Шарл-Мари Жотра, президент на компанията Daniel Fеau, цитиран от Франс прес.

"Купувачите са привлечени от „миризмата на кръв“ заради големия брой имоти на пазара, както и планираното увеличение на данъците върху сделките за временно пребиваващите в страната от 2012 година", посочва той.

"Постигнахме отлична година, най-добра, с увеличение на оборота с 30% в сравнение с 2010 година", коментира и Тибо дьо Сен-Венсан, президент на Barnes.

"Франция е най-привлекателният пазар за луксозни недвижими имоти в света, защото милиардерите могат да имат всичко, освен френската култура. Между другото при мащабите на глобализацията последният символ на успеха е притежаването на апартамент в Париж, вила на Лазурния бряг или имот в Прованс", допълва Лоран Демьо, президент на Coldwell Banker France.

Според анализ на компанията за пазарни проучвания Xerfi през 2011 г. са сключени сделки за от 7 000 до 8 000 престижни недвижими имота с продажна цена над 1 милион евро. Пазарът на луксозни недвижими имоти обаче представлява по-малко от 1% от годишните сделки в сектора във Франция.

Според Демьо Франция се е превърнала в една голяма „спестовна каса“, в която богаташите от страните с нововъзникващи пазарни икономики внасят част от парите си, защото системата на придобиване на недвижим имот е изключително сигурна.

Експерти на Xerfi твърдят, че този „лов на съкровища“ на пазара за недвижими имоти във Франция обяснява защо французите са едва малко над 20% от купувачите на имоти на стойност от 5 до 10 млн. евро и почти не присъстват в сделките над 10 млн. евро. Следователно този пазар зависи до голяма степен от чуждестранните клиенти и от динамиката на техните икономики, най-вече на страните с нововъзникващи пазарни икономики и от Персийския залив, посочват експертите.

Слабите прогнози за растежа на световната икономика през 2012 година засилват несигурността за бъдещето на сектора, но в "средносрочен план перспективите са розови", смятат още специалистите.

"В Париж може да се очаква леко понижение на цените през 2012 година. Няма обаче да има "спукване на спекулативен балон", защото търсенето винаги ще превишава предлагането, тъй като не се строят нови луксозни жилищни имоти във френската столица", прогнозира дьо Сен-Венсан. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
VladimirProperty
преди 12 години
Две години разказвах същото във Форума на ИМОТИ.НЕТ / imoti.net / и показвах снимки и оферти от Париж и Франция. Пазарът на имоти във Франция е добре организиран и подкрепян от Държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още