IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засилва се поляризацията между бедни и богати на британския пазар на имоти

Цените и сделките в луксозния сегмент растат, докато достъпът на обикновения британец до пазара на жилища става все по-труден

12:55 | 20.12.11 г.
<p>
	Повече от половината от луксозните жилища на Острова се намират в Лондон. <em>Снимка: Polojono. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Повече от половината от луксозните жилища на Острова се намират в Лондон. Снимка: Polojono. Лиценз: Creative Commons

Резултатите от друго изследване обаче показват, че цените на имотите във Великобритания през 2011 г. са почти без промяна спрямо миналата година, а 2012 г. няма да е по-различна.

Индексът на цените на жилищата на Rightmove за декември показва, че офертните цени на жилищата са паднали с 2,7% спрямо ноември, а на годишна база е налице увеличение от 1,5%, което е изненадващо, като се имат предвид трудните условия на пазара.

Според Rightmove през 2012 г. имотите на Острова няма да станат по-достъпни, а в номиналните цени, на които се предлагат жилищата, ще има слабо повишение.

Цените на жилищата с отчитане на инфлацията обаче ще продължат да падат или в най-добрия случай ще останат без промяна, посочват експертите.

В доклада пише още, че в дългосрочен план Великобритания ще продължи да страда от недостиг на жилища. Обемът на новото строителство все още не успява да навакса ръста в броя на домакинствата, а този недостиг става все по-осезаем с всяка изминала година.

Достъпът до ипотечно финансиране също ще остане труден, тъй като кредиторите продължават да преструктурират балансите си и да избират единствено най-надеждните кредитополучатели, посочват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още