IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрократични проблеми бавят възстановяването на жилищния пазар в САЩ

Банките мотаят кредитополучателите, които кандидатстват по държавната програма за преструктуриране на ипотечни кредити

11:02 | 20.12.11 г.
Бюрократични проблеми бавят възстановяването на жилищния пазар в САЩ

Три години след началото на кризата с възбраните на имоти в САЩ процесът по кандидатстване за преструктуриране на заем продължава да е бюрократичен кошмар, който усложнява възстановяването на жилищния пазар и би могъл да осуети успеха на инициативите на администрацията на Обама за справяне с проблема, пише Ройтерс.

Най-голямата програма на администрацията в тази насока - Програмата за достъпно преструктуриране на жилищните заеми (HAMP), която стартира през 2009 г. с идеята да помогне на 3 до 4 млн. собственици на жилища, до момента е успяла да покрие едва една четвърт от планираните кредитополучатели.

Програмата предвижда намаляване на лихвите, удължаване на периодите на кредитите или отсрочване на част от кредитите, за да се намалят месечните вноски и кредитополучателите да могат да запазят жилищата си.

Компаниите, които приемат документите на кандидатите обаче се бавят с прилагането на мащабното преструктуриране. Те продължават или да губят документи, или да използват грешни данни за издаването на откази, или едновременно да одобряват и да отхвърлят кандидати, твърдят експерти.

"Това забавя решаването на проблема с неизрядните платци и допълнително засилва несигурността на пазара", категорична е Сюзън Уохтър, жилищен експерт от Университета в Пенсилвания.

Всяка една от 12 ипотеки в САЩ е в забава, но само малко част от тези проблемни ипотеки са били преструктурирани, допълва тя.

От 2009 г. насам се наблюдава засилване на опитите на банките да се справят с кризата с възбраните. JPMorgan Chase, например, създаде 82 центъра в САЩ, които се занимават само със собственици на жилища в затруднено положение.

Wells Fargo провежда еднодневни срещи със собствениците на домове, на които те могат да донесат цялата си документация и евентуално да бъдат одобрени за преструктуриране на ипотеката.

Bank of Amerca твърди, че от 2008 г. е обработила близо 1 млн. молби за преструктуриране на ипотечни заеми, а Wells Fargo обяви, че за последните две години е стартирала и приключила повече от 2 преструктурирания за всяка възбрана.

Повечето от собствениците обаче продължават да се лутат из лабиринтите на оплетените процедури.

Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още