IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната може да помрачи имотния бум в Париж

Според експерти основен фактор, вещаещ корекция догодина е натискът върху френските банки, чиято способност да отпускат ипотеки се свива

11:31 | 19.12.11 г.
<p>
	Изглед към Париж. <em>Снимка: Moyan_Brenn. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Париж. Снимка: Moyan_Brenn. Лиценз: Creative Commons

Кредитирането за купувачите на жилища намалява, въпреки скока на цените в Париж. Данни на централната банка на Франция показват, че през октомври банките са отпуснали кредити за близо 159 млрд. евро спрямо 180 млрд. евро през юли.

Експерти, запознати с пазара на имоти в Париж смятат, че цените ще се стабилизират, но няма да последват низходящата тенденция в останалата част от Франция поради строителните ограничения, наложени от местните власти. Освен това напливът на чуждестранни купувачи компенсира икономическите затруднения, които изпитват французите.

Историята обаче показва, че имотите в Париж не са имунизирани срещу спадове. При всяка една от трите рецесии от 1990 г. насам цените на имотите са падали рязко. През 1992 г. те се сринаха с 28% преди да се възстановят едва през 1997 г. При кризата през 2008 г. пазарът се справи малко по-добре, като отбеляза спад само с 9%. Тогава обаче бяха въведени мерки за стимулиране, включително сериозни данъчни облекчения за собствениците на жилища за отдаване под наем, които подкрепиха цените.

Сега подобни мерки няма. Данъчното облекчение, което помогна за надуването на цените изтича през февруари, но напливът от сделки, които агентите за недвижими имоти очакваха преди тази дата така и не се случи. Вместо това броят на сделките отбеляза внезапен спад с 9% през третото тримесечие на годината спрямо второто тримесечие.

Според някои брокери купувачите от Италия, Бразилия, Индия и Китай ще подкрепят пазара във френската столица. Статистиката на нотариусите обаче показва, че въпреки че броят им нараства, на чуждестранните купувачи продължават да се падат не по-вече от 10% от всички сделки.

Що се отнася до аргумента за недостига, той също си има граници. Париж планира да построи 36 000 нови социални жилища за отдаване под наем до 2016 г. или средно по 7 200 годишно, като в тази бройка не са включени частните строителни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още