IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната може да помрачи имотния бум в Париж

Според експерти основен фактор, вещаещ корекция догодина е натискът върху френските банки, чиято способност да отпускат ипотеки се свива

11:31 | 19.12.11 г.
<p>
	Изглед към Париж. <em>Снимка: Moyan_Brenn. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Париж. Снимка: Moyan_Brenn. Лиценз: Creative Commons

Пазарът на имоти в Париж преживява зашеметяващ бум на фона на дълговата криза в Европа, благодарение на френските купувачи, които наливат пари в сектора с убеждението, че покупката на имот е добра инвестиция, пише Ройтерс. Сега обаче същата тази криза може да спука балона.

Дори и в сравнение с главоломните стандарти на Лондон и Ню Йорк, тенденцията в сектора на недвижимите имоти в Париж е забележителна: от средата на 2009 г., когато за първи път се появиха опасения за фалит на Гърция, цените на квадратен метър жилищна площ във френската столица са нараснали с почти 40%.

Ръст на цените на имотите се наблюдава във всички водещи пазари по света, но бумът в Париж е феноменален. Цените във френската столица надхвърлят средните цени във Франция и дори в цялата еврозона.

Агентите на недвижими имоти в Париж предпочитат да са оптимисти за цените в бъдеще и имат много аргументи в полза на растежа. Париж продължава да е водещата туристическа дестинация в света, посочват експерти. Освен това градът е своеобразна глобална столица в една силно централизирана държава и се радва на постоянен интерес както от страна на самите французи, така и от страна на чуждестранни купувачи.

Дори и сега обаче, когато цените се държат на равнище от над 8 300 евро/кв. м, има достатъчно поводи за тревога. Компанията за недвижими имоти FNAIM предупреждава, че цените ще паднат с поне 5-10% през 2012 г.

Според експертите един от основните фактори, предвещаващи корекция на цените догодина, е натискът върху френските банки, чиято способност да отпускат ипотеки се свива както поради необходимостта да съберат свеж капитал от 7 млрд. евро, така и поради по-високите лихви по държавния дълг на Франция.

До момента лихвите по ипотеките в страната са сравнително стабилни. Евентуално понижение на първокласния кредитен рейтинг на Франция, което е очаквана стъпка, би могло да промени тази ситуация.

Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още