IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската мечта се оцвети в "зелено"

Американците си мечтаят не просто за собствен дом, а за енергийно ефективно жилище, показват резултатите от проучване на Yahoo! Real Estate

10:53 | 15.12.11 г.
<p>
	&quot;Зелената&quot; мода при жилищата навлезе и в щата Юта. <em>Снимка: Photo Dean, лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

"Зелената" мода при жилищата навлезе и в щата Юта. Снимка: Photo Dean, лиценз: Creative Commons

Въпреки сериозните проблеми на жилищния пазар в САЩ, резултатите от проучване на изданието Yahoo! Real Estate  показват, че за настоящите и бъдещи собственици на жилища, да притежават свой собствен дом остава важен приоритет.

Четирима от петима участници в анкетата, проведена сред 1 545 американци, посочват, че да притежаваш собствен дом все още е част от американската мечта въпреки тежката криза, която до момента доведе до възбрани над 6 млн. жилища.

Потенциалните купувачи осъзнават, че мечтата им е по-постижима в настоящите пазарни условия – наличието на големи запаси от жилища и падащи цени. Три четвърти от анкетираните твърдят, че или вече живеят в мечтания си дом, или той ще бъде следващият им дом, или пък че един ден ще го притежават.

За разлика от преди обаче мечтаният дом не е огромно имение, а "зелен" и енергийно-ефективен, построен от устойчиви материали, които изпускат по-ниски въглеводородни емисии. В по-масовия случай американците искат жилище, оборудвано с енергийно ефективни уреди и екологично чисти продукти за дома.

Резултатите от изследването показват още, че за половината от американците "зелените" уреди са задължително изискване за техния дом-мечта. Две трети от анкетираните посочват, че биха искали да имат такива уреди в следващото си жилище, а за 27% стремежът към „по-зелен“ дом е една от основните причини да си търсят ново жилище.

Въпреки че „зелените“ жилища водят до по-малки разходи за електричество, дори и защитниците им признават, че те са си изградили репутация на по-скъпи и дори малко ексцентрични.

"Зелените“ жилища имат лоша репутация защото повечето истории, които се разказват са за супер енергийно ефективни жилища", обяснява Сара Саранка, архитект и автор на книгите от поредицата "Не толкова голяма къща".

Според нея се зараждат един нов тип „зелени“ жилища, които намаляват разхода на електричество, но не привличат внимание защото не са "зашеметяващи". "И все пак те са достъпни за средностатистическия купувач", допълва тя.

За да подкрепи интереса към „зелените“ жилища, правителството на САЩ предлага на собствениците им данъчни стимули. Те могат да се възползват от данъчен кредит на стойност до 500 долара, ако топлоизолират жилището си, подменят прозорците и вратите, инсталират соларни системи и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още