IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират 10% спад на цените на жилищата в Хонконг през 2012 г.

Експерти посочват, че цените трябва да тръгнат надолу, за да се раздвижи интересът на купувачите

11:30 | 15.12.11 г.
<p>
	Според по-апокалиптични прогнози спадът на цените на жилищата в Хонконг може да достигне 30% през 2013 г. Снимка: Ройтерс</p>

Според по-апокалиптични прогнози спадът на цените на жилищата в Хонконг може да достигне 30% през 2013 г. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Хонконг, които регистрираха най-големия ръст в световен мащаб през последната година, може да паднат с 10% през 2012 г., преди продавачите да се завърнат на пазара, прогнозира Standard Chartered Plc., съобщи Bloomberg.

"Повечето хора стоят настрана", коментира Бенджамин Хун, главен изпълнителен директор на местното поделение на банката. "Те наблюдават и изчакват. За да се засили активността обаче, цените може би ще се наложи да паднат, за да се пораздвижи интересът", допълва той.

В началото на ноември цените на жилищата в Хонконг се понижиха до най-ниското си равнище за последните шест месеца, а броят на сделките с жилищни имоти падна до близо тригодишен минимум, след като правителството увеличи изискванията за минималния обем на първоначалната вноска и засили продажбите на земя, за да предотврати балон в сектора.

От пиковите си равнища през юни цените са паднали с 4%, показват данни на Centaline Property Agency, най-голямата частна компания за недвижими имоти в града. Броят на сделките през ноември е с 64% по-малък в сравнение със същия месец на миналата година, сочат данни от имотния регистър.

Ю Кам-хун, управляващ директор на CBRE Group Inc, също прогнозира 10% спад на  цените в Хонконг, преди броят на сделките да се върне към "нормалните си нива от около 8 000-10 000 месечно". За периода юли-ноември броят на сделките с жилища е намалял до под 5 500 месечно.

Според Андрю Лорънс, началник на отдела за изследвания в сектора на недвижимите имоти в Barclays Capital Asia Ltd, обаче до 2013 г. цените на жилищата в Хонконг може да се понижат с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още