IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти отчитат засилена активност на пазара на големи складове в Европа

Въпреки силното търсене на площи над 5 хил. кв. м, инвестициите в сегмента на индустриалните площи в Европа са намалели и през третото тримесечие

11:23 | 15.12.11 г.
Експерти отчитат засилена активност на пазара на големи складове в Европа

Пазарът на складове с площ над 5 000 кв. м регистрира засилена активност в Германия през 2011 г. и възстанови ръста си във Франция и Великобритания – трите основни пазари в Европа, показват данни на BNP Paribas Real Estate, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

Търсенето и през третото тримесечие е насочено основно към висококачествените нови помещения, затова и разликите на пазарите на стари и на нови площи стават все по-осезаеми, отбелязва изданието.

Въпреки че сегментът се засили през последните няколко тримесечия, нивата на предлагане остават високи, а строителите все още не са склонни да стартират нови спекулативни схеми. В резултат на това при наемите в Европа се наблюдава незначителен ръст в периода юли-септември.

В Германия пазарът процъфтява от началото на годината, като регистрира един от най-високите тримесечни нива на усвояване за последните десет години. Особен принос за засилването на пазара имат няколко големи сделки, включващи онлайн и търговски фирми. На някои места е налице ограничена наличност на висококачествени помещения, което в определени случаи води до повишение на наемите.

Във Франция пазарът като цяло е в период на слабо възстановяване. Процесът е по-видим на четирите основни пазарни сектора, обслужващи оста север-юг, където нивото на усвояване е нараснало с 22% през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2010 г.

Във Великобритания след мудното начало на годината нивото на усвояване през третото тримесечие достигна най-високото си равнище от третото тримесечие на 2009 г. насам. Предлагането остава високо, но на места започва да се появява недостатъчно предлагане на помещения с определени размери.

Инвестициите в складови помещения са намалели значително в повечето западноевропейски страни. Според изчисления на експертите спадът е с над 20% за първите 9 месеца на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г.

Инвеститорите продължават да странят от риска, като се насочват към по-сигурни активи на най-ликвидните пазари и сектори, особено към първокласни офис площи.

На Великобритания се падат 45% от общите инвестиции в складове в Западна Европа, следвана от Германия (22%) и Франция (16%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още