IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва нараства заради кризата

Експерти отчитат, че смелостта за покупка на жилище сред хората с по-ниски доходи е започнала да се изпарява през ноември

11:04 | 12.12.11 г. 3
Интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва нараства заради кризата

„От друга страна случващото се в България също караше част от потребителите да не се чувстват достатъчно сигурни, за да излязат на имотния пазар точно сега. Все пак голяма част от хората, планирали сделка с кредит през 2011 година, побързаха да я приключат преди края на годината, което увеличи обемите на усвоените кредити през ноември”, допълва Тошев.

Очакванията му са и през следващата година пазарът да продължи да се движи основно от купувачите на първи дом, както и от хората, които искат да се преместя в по-голямо жилище с по-добра локация.

Прогнозите са също така да продължи повишението на средния размер на изтеглените ипотечни кредити.
При лихвите очакванията са да продължи оформилата се в края на 2011 година тенденция на сближаване на лихвите по левовите и евровите кредити.

Що се отнася до лихвените нива, по-скоро те ще се движат около нивата си, оформени през 2011 година, посочват от консултантската компания. „Сериозно поскъпване на ипотечните кредити, както и сериозен спад на лихвите по тях не се очакват”, посочва Тихомир Тошев.

Най-активни през следващата година се очаква да бъдат клиентите на възраст от 25 до 35 години. Ипотеките ще се ползват за покупка на имот и ще са със срок най-често 16-25 години.

Експертите прогнозират още цените на жилищата да продължат да вървят надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Ето и схемата по-която стигнахме до тук:Обикновения човек не е алчен,той просто е принуден да тегли кредит за да си купи жилище. Пример: Като спряха да кредитират банките в края на 2007, защо цените на жилищата паднаха...., защото се спря надуването на балона. Ако не даваха кредити за жилища цените никога нямаше да достигнат 1000-2500 евро на кв.м. Никой не си е взел кредит щот му се е искало, а защото системата го е принудила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Опа *** то България няма кредити с фиксирана лихва???То затова расте интереса към кредити с фиксирани лихви :)Защото тези нашите банкери, многократно ни обясняваха, че не могат да ги сметнат.Интересно как по-света могат да смятат, а тук не?Какъв ли е отговора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
В цял свят има фиксирани лихви, само в България няма.В цял свят намалиха лихвите, само в България ги увеличиха.В цял свят има фалит на физически лица само в България няма.Еми така фиксирането означава само едно и то е НЕДОВЕРИЕ В БАНКОВАТА СИСТЕМА.По този начин кредитоискателите ще са сигурни, че след подписване на договора, нищо няма да зависи от банката. Т.е. ЗАГУБЕНО ДОВЕРИЕ към банките и техните БАЗОВИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ, затова фиксиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още