IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва нараства заради кризата

Експерти отчитат, че смелостта за покупка на жилище сред хората с по-ниски доходи е започнала да се изпарява през ноември

11:04 | 12.12.11 г. 3
Интересът към ипотечни кредити с фиксирана лихва нараства заради кризата

Все по-голям интерес има към ипотечните кредити с период на фиксирана лихва, показват данни на консултантската компания КредитЦентър.

„Интересът към тези продукти и в момента расте, тъй като се очаква възстановяването от кризата да е бавно и лихвите да не паднат. Затова възможността да фиксират лихвата си на нива по-ниски от 6,5% кара повече потребители да правят този избор”, посочва изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

Заради кризата обаче домакинствата с по-ниски доходи се отдръпват от пазара на имоти. Активните клиентски групи на пазара през ноември са били тези с по-високи доходи и повече спестявания, което е довело и до увеличение на средния размер на усвоените през месеца кредити, показват още данните на експертите.

Основната част от клиентите, които пристъпват към теглене на ипотечен кредит са с месечен доход на домакинствата от 1 500 до 2 500 лв. Тази тенденция се потвърждава и през ноември, като делът на тези кредитополучатели дори нараства на 85,8% спрямо 84,6% през октомври, показват данните на компанията.

На второ място след тях се нареждат хората с доход в семейството до 1 500 лв., чийто дял е 8,4%. Следват кредитополучателите с месечни приходи от 2 500 до 4 000 лв., които са 4,6% от всички. Малко над процент от ипотечните кредити през изминалия месец са отпуснати на клиенти с доход на домакинствата над 4 000 лв.

„Изминалият месец беше специфичен поради разнопосочните сигнали, които икономистите и лидерите на мнение в световен план даваха за бъдещето на икономиката в Европа”, посочва Тошев.

Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Ето и схемата по-която стигнахме до тук:Обикновения човек не е алчен,той просто е принуден да тегли кредит за да си купи жилище. Пример: Като спряха да кредитират банките в края на 2007, защо цените на жилищата паднаха...., защото се спря надуването на балона. Ако не даваха кредити за жилища цените никога нямаше да достигнат 1000-2500 евро на кв.м. Никой не си е взел кредит щот му се е искало, а защото системата го е принудила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Опа *** то България няма кредити с фиксирана лихва???То затова расте интереса към кредити с фиксирани лихви :)Защото тези нашите банкери, многократно ни обясняваха, че не могат да ги сметнат.Интересно как по-света могат да смятат, а тук не?Какъв ли е отговора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
В цял свят има фиксирани лихви, само в България няма.В цял свят намалиха лихвите, само в България ги увеличиха.В цял свят има фалит на физически лица само в България няма.Еми така фиксирането означава само едно и то е НЕДОВЕРИЕ В БАНКОВАТА СИСТЕМА.По този начин кредитоискателите ще са сигурни, че след подписване на договора, нищо няма да зависи от банката. Т.е. ЗАГУБЕНО ДОВЕРИЕ към банките и техните БАЗОВИ ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ, затова фиксиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още