IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съветват британските пенсионни фондове да инвестират в местна инфраструктура

Така институционалните инвеститори ще намалят валутните рискове, посочват експерти

10:01 | 12.12.11 г.
Съветват британските пенсионни фондове да инвестират в местна инфраструктура

Пенсионните фондове във Великобритания трябва да се насочат към инвестиции в местни инфраструктурни обекти, за да намалят валутните рискове от инвестициите в чужбина, сматат от инвестиционното дружество Hermes GPE, цитирани от онлайн изданието IPE Real Estate.

Питър Хофбауер от Hermes GPE е на мнение, че след като правителството оповести плановете си да привлече капитал на стойност 23,3 млрд. евро от пенсионни фондове за инфраструктурни проекти, е възможно да се появи интерес от страна на по-млади пенсионни фондове от цялата страна.

„Някои инфраструктурни активи биха могли да предоставят възможност за сигурни инвестиции на институционалните инвеститори, тъй като са по-продължителни, стабилни, носят реална възвръщаемост и често са обвързани с инфлацията“, смята Хофбауер.

Той обаче предупреждава, че за разлика от по-големите фондове, които от доста време имат възможност да правят инвестиции в инфраструктура, и вече притежават необходимия човешки капитал и умения, по-новите пенсионни фондове все още трябва да се справят с редица проблеми.

„Щом обаче тези проблеми бъдат преодолени, голям брой институции ще работят безпроблемно“, пояснява още Хофбауер.

Според него би било разумно местните пенсионни фондове да се придържат към инвестиции във Великобритания, вместо да инвестират в инфраструктурни проекти в чужбина, за да ограничат валутния риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още