IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сингапур предприе нови мерки за "охлаждане" на пазара на имоти

Чужденците ще плащат 10% държавна такса при сделки с имоти, въвежда се такса и при покупка на второ жилище

18:16 | 09.12.11 г. 1
<p>
	Сингапур. Снимка: Rock Portrait Photography. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Сингапур. Снимка: Rock Portrait Photography. Лиценз: Creative Commons

Сингапур предприе нови мерки за охлаждане на жилищния пазар, съобщи Ройтерс.

Чужденците, които купуват имот в града-държава, ще заплащат допълнителна държавна такса в размер на 10% от стойността му.

Постоянно пребиваващите в Сингапур ще плащат такса в размер на 3% от стойността на жилището при покупка на втори имот.

Ниските лихви и нарастващото търсене от страна на чужди и най-вече китайски инвеститори подкрепиха цените на жилищата в Сингапур въпреки забавянето на икономиката. консултанти обаче очакват, че новите мерки на местното правителство най-накрая ще предизвикат желания ефект на пазара на имоти.

„Очаквам в следващите месец – два търсенето значително да се свие“, коментира Никълъс Мак от SLP International Property Consultants.

Мак допълва, че от 1995 г. до 2006 г. около 10-20% от жилищата в Сингапур са закупени от чужденци. За първите 11 месеца на годината сделките, осъществени от чужди граждани, са 28%, посочва още той.

Жилищата в Сингапур поскъпнаха с 1,3% през третото тримесечие на годината в сравнение с второто въпреки всички мерки, които правителството предприе, а търсенето непрекъснато расте.

„Недвижимостите в Сингапур продължават да привличат инвеститори, и местни, и чуждестранни“, посочва правителството. „Прекомерното инвестиционно търсене обаче увеличи рисковете пред икономиката и банковата ни система“, отбелязват местните власти.

Сингапурското правителство ще предложи за продажба през първото полугодие на 2012 г. не повече от 29 терена за строителство на жилищни сгради. Те ще бъдат достатъчни за изграждането на около 14 хил. жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
T.A.D.
преди 12 години
Това да го четат МС и Парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още