IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от пазара на жилища в САЩ догодина

Кризата не си е отишла, но бавният процес по нормализацията на сектора продължава

13:47 | 09.12.11 г.
<p>
	Снимка: Photo Dean. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Снимка: Photo Dean. Лиценз: Creative Commons

Изненадващо, обаче, изследването на Fannie Mae за жилищния пазар в САЩ през ноември показва, че собствениците на жилища очакват цената на имотите им да се повиши с 0,2% през следващата година. Така за първи път от шест месеца насам очакванията за цените на жилищата са положителни.

Въпреки това Дънкан е на мнение, че "потребителите остават загрижени за посоката, в която се движи икономиката и все още не виждат особена промяна в личното си финансово състояние".

Друг стимул за пазара на жилища е фактът, че лихвите по иптечните кредити остават под 4% за ипотеки с фиксирана лихва и период от 30 години. За 15-годишните ипотеки има и лихви от 3 до 3,25%. Някои кредитори дори предлагат 10-годишни заеми с лихви от 3 и под 3%. Тези нива са близки до историческия минимум и спасяват собствениците на жилища, които имат възможност да рефинансират стотици хиляди долари годишно.

Въпреки достъпността и ниските лихви търсенето от страна на купувачите не е толкова засилено, колкото би следвало да се очаква. Някои потенциални купувачи не могат да получат ипотека, тъй като кредиторите имат по-строги изисквания. Други пък се колебаят, защото се боят, че цените на жилищата ще продължат да падат или не са сигурни за работните си места.

Сесилия Чън, директор на отдела за изследвания в Moody's Analytics, обаче е на мнение, че финансите както на фирмите, така и на домакинствата са по-стабилни и би следвало да доведат до по-силен икономически растеж и доверие догодина.

Най-сериозният индикатор, че пазарът на жилища може би е на път да се нормализира, е че броят на собствениците със сериозна забава на вноските по ипотеките намалява. По данни на TransUnion делът на собствениците на ипотеки със забавени плащания вероятно ще достигне около 6% през първите три месеца на 2012 г., преди да падне до 5% към края на годината.

Дори и при всички тези по-добри новини, за нормализирането на жилищния пазар вероятно ще са нужни поне още няколко години. Все пак остава надеждата, че 2012 г. ще е по-добра за сектора на недвижимите имоти в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още