IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме от пазара на жилища в САЩ догодина

Кризата не си е отишла, но бавният процес по нормализацията на сектора продължава

13:47 | 09.12.11 г.
<p>
	Снимка: Photo Dean. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Снимка: Photo Dean. Лиценз: Creative Commons

Въпреки че секторът на недвижимите имоти в САЩ все още е в криза, изглежда ситуацията започва бавно да се променя, пише CBS News.

Средната цена на жилищата в САЩ е паднала с близо 40% за последните малко над пет години, но най-лошото е свършило, според списанието Kiplinger's Personal Finance. Пазарът най-накрая като че ли преодолява остатъка от последиците от жилищния балон.

Това обаче не означава, че цените в цялата страна ще се възстановят скоро. Според Алекс Вилакорта от консултантската компания Clear Capital пазарът в момента е в състояние на застой, като положителните и отрицателните фактори взаимно се компенсират. Той обаче не очаква нови резки спадове на цените и е на мнение, че "нещата са оставени на естествения си ход и за икономиката не предстоят нови шокове".

За 12-те месеца до края на септември цените на жилищата в САЩ са намалели с 2,6% спрямо предходния 12-месечен период, като средната цена на жилище е около 171 250 долара, посочват от Clear Capital. За сравнение в периода септември 2009-септември 2010 г. понижението е с 2,5%.

За петте години от пика на пазара цените в национален мащаб са се сринали с 38,1%, показват данни на компанията.

Жилищата не са били толкова достъпни от доста отдавна, допълват експертите. Делът на ипотечните вноски от средните месечни доходи на едно домакинство в САЩ е 12%, което е най-ниското равнище от 1971 г.

Данните на трудовото министерство показват, че безработицата в страната намалява, а за обрат на пазара на жилища са нужни нови работни места с достатъчно високи заплати, така че хората да могат да си купят жилище и да си позволят ипотечните вноски, данъците върху недвижимите имоти и застраховките, допълват от компанията.

Според Дъг Дънкан, вицепрезидент и главен икономист на ипотечната компания Fannie Mae, "повечето американци не очакват личното им финансово състояние да се подобри през следващите 12 месеца и вероятно ще се въздържат от сериозното финансово задължение, свързано със собствеността на жилище, поне докато не усетят подобрение на доходите, разходите и сигурността на работното място". 

Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още