IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират анемичен ръст на сектора на търговските площи в САЩ

Ниското потребителско доверие, слабият ръст на доходите, високата безработица и незадоволителният икономически растеж оказват сериозен натиск върху сектора

08:52 | 09.12.11 г.
Прогнозират анемичен ръст на сектора на търговските площи в САЩ

Секторът на търговските имоти в САЩ продължава да се възстановява неуверено и бавно на фона на изключително доброто начало на празничния сезон, посочва в  доклад консултантската Jones Lang LaSalle, цитирана от онлайн изданието World Property Channel.

В същото време обаче има няколко факткора, които биха могли да попречат на устойчивия прогрес през 2012 г., предупреждават експертите.

Секторът вероятно ще продължи да е в състояние на изчакване поне още три тримесечия с наближаването на изборите в САЩ, засилването на дълговата криза в Европа и високата безработица, които предизвикват несигурност.

Според доклада нивата на неусвоеност на търговските площи в САЩ леко са намалели през третото тримесечие спрямо второто тримесечие от 7,1% до 7%.

Наемите продължават да гравитират около нива, които експертите се надяват да са дъното. На годишна основа е регистриран спад на наемните нива от 1,6%, а в сравнение с предходното тримесечие е налице понижение от 0,5%.

Обемът на инвестиционните продажби на значими търговски имоти възлиза на 8,2 млрд. долара за третото тримесечие, което е рязък спад в сравнение с предходното тримесечие, когато данните набъбнаха заради сделката Blackstone/Centro на стойност 9,2 млрд. долара.

Условията на всички 18 регионални пазара, които следи Jones Lang LaSalle, в момента са благоприятни за наемателите и вероятно тази ситуация ще се задържи поне и през първата половина на 2012 г. Хюстън е единственото място, където е налице значителен ръст на наемите.

Що се отнася до прогнозите за сектора през 2012 г., от Jones Lang LaSalle отбелязват, че основните икономически показатели бележат известно подобрение през последните месеци, но все още са налице значителни бариери за растеж. Фактори, които оказват натиск на сектора на търговските имоти, са ниското потребителско доверие, изключително слабият ръст на доходите и все още анемичният жилищен пазар.

Въпреки че изгледите за повторна рецесия избледняват през последните седмици с по-добрите данни за пазара на труда и ръста на брутния вътрешен продукт (БВП), политическата нестабилност и неотдавнашните сътресения на фондовите борси на фона на дълговата криза и цялостното състояние на европейските финансови пазари биха могли да повлияят върху резултатите в сектора на търговските имоти през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още