IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват рекордна година за инвестициите в имоти в ЦИЕ

2011 г. може да се превърне в третата най-активна година в историята на пазара в региона

14:36 | 08.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Инвестиционният обем на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) e на стойност 8,7 млрд. евро в края на ноември 2011 г., или два пъти повече в сравнение със същия период на 2010 г., сочи информация на CBRE Group, Inc., изпратена на Investor.bg.

На базата на обема от сделки, които се очаква да бъдат затворени до края на годината, инвестиционният обем може да достигне третото най-високо ниво в историята на пазара в региона.

Общият обем е значително под пиковите нива от 14,6 млрд.е вро, достигнати през 2007 г., но е вече близо до третото най-високо през 2008 г. - 9,5 млрд. евро.

„Въпреки волатилния пазарен сентимент през последните години ЦИЕ успя да привлече значителен обем от капитал за инвестиции в имоти“, коментира Йос Тромп, директор Проучвания и консултация за ЦИЕ в CBRE.

По думите му една от причините за това е капиталът от страна на опортюнистични инвеститори, които се насочва към Русия. Наред с това обаче пазари като Полша и Чехия продължават да привличат нискорисковите инвестиции.

„Вероятно ЦИЕ ще продължи със своя двуполюсен характер и през 2012 г. с една разлика в сравнение с досегашните години: значително редуциран обем от проекти в изграждане, което ще доведе до още по-голямо разграничение между първокласни и второстепенни [активи]“, добавя той.

Въпреки добрите резултати от началото на 2011 г. продължителната несигурност около устойчивостта на еврозоната вече започна да се отразява на притока от капитали, насочени към имотите на повечето пазари в ЦИЕ. На базата на обемите през октомври и ноември, общата сума през последното тримесечие на 2011 г. от 550 млн. евро за момента е значително по-ниско от средномесечното ниво за периода януари-септември 2011 г., когато инвестициите бяха на стойност не по-малко от 2,5 млрд. евро на тримесечие, казват от компанията.

Въпреки спада в дейността, в региона се запазва доминиращото положение на Полша, Русия и Чехия както на база сделки, така и на тези, които са в процес на преговори и предстои да бъдат затворени.

Повишеното схващане за риск в Европа, през последните седмици се отрази и на пазарите в Унгария и Югоизточна Европа. Това доведе до понижено ниво на интерес на тези пазари от страна на международната инвестиционна общност. С изключение на Румъния този регион като цяло бе пренебрегнат от лятото насам, докато през първите шест месеца на годината бе свидетел на няколко успешни сделки.

Вижте интервюто на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още