IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Институционални инвеститори от Азия търсят възможности на имотния пазар в Европа

Консултантска компания очаква глобалните преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти да нараснат с още 30% през 2011 г.

11:31 | 08.12.11 г.
Институционални инвеститори от Азия търсят възможности на имотния пазар в Европа
От Jones Lang LaSalle очакват глобалните преки чуждестранни инвестиции в недвижими имоти да нараснат с още 30% през 2011 г. Тази прогноза е при условие, че не станем свидетели на тотална икономическа катастрофа до края на годината.

При сегашната несигурност на пазара инвеститорите с пари в брой и добри капиталови позиции, които нямат нужда от заемен ресурс, са в най-добра позиция да се възползват от средносрочните и дългосрочни възможности, особено на пазара на недвижими имоти.

Изненадващ факт е, че въпреки мрачните условия на пазара няма толкова много проблемни имоти за продажба. Банките като цяло търпят загуби от инвестициите си в недвижими имоти, но все още могат да си ги позволят заради ниските лихви на повечето пазари.

Дания, Финландия, Норвегия и Швеция са в топ позиции като страни с нисък икономически риск, според данни на Световния икономически форум, Reuters Ecowin, Международния валутен фонд (МВФ) и Aberdeen Asset Management.

По отношение на цените, особено на първокласните офис имоти, най-евтините пазари в момента в Европа са Гърция и Ирландия. Поради икономическата ситуация в тези две държави обаче инвестициите в имоти там се смятат за високорискови.

В същото време търсенето на първокласни офиси през 2010 г. се е подобрило, но  предлагането на нови офис площи е на исторически ниски нива заради несигурността, създадена от финансовата и дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още