IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава спадът на цените на имотите в Северна Гърция

Около 200 хил. са непродадените имоти в Гърция в момента, без да се смята новото строителство

15:30 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилищна сграда в северна Гърция. Снимка: Investor.bg</p>

Жилищна сграда в северна Гърция. Снимка: Investor.bg

Спадът на цените на имотите в Северна Гърция продължава, като по различни данни той достига 50%, пише бизнес изданието Imerisia.

Вестникът цитира председателя на Асоциацията на собствениците на имоти в северна Гърция Никос Дингас – Хардаляс, според когото понижението е достигнало под справедливата стойност на цените на имотите.

Ситуацията в сектора се утежнява още повече от факта, че през последната година броят на непродадените имоти се повиши от 150 хил. до 200 хил. единици. В този брой обаче не влизат имотите ново строителство. Въпросните имоти са старо строителство, които стоят на пазара за продан тъй като не могат да се отдадат под наем, или защото собствениците им се нуждаят от капитал.

Според други източници непродаденте жилища са около 180 хил. В отделна публикация същото издание цитира Теодорос Митракос, старши анализатор от централната банка на Гърция.

Това е една от основните причини пазарът в южната ни съседка да остава замразен, тъй като за не продадените имоти няма купувачи, а предприемачите не пристъпват към нови проекти преди да продадат съществуващия инвентар.

Според Митракос причината цените да не се понижават още повече е фактът, че секторът е изключително фрагментиран и на него дейност развиват няколко хиляди. предприемачи, всеки от които има около 10-15 непродадени имота. Те могат да си позволят да задържат този малък брой имоти непродадени, поне на този етап.

Много от тях обаче търсят алтернативни решения за своя бизнес. Много строители в северна Гърция се изправят пред все по-големи затруднения да развиват дейност в страната и са принудени да започват проекти в съседните страни, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още