IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един британски фонд обмисля спасителни сценарии за имотите си у нас

Цената на акциите на фонда Sofia Property Fund се срина до 0,5 паунда от близо 4 паунда година по-рано, продължават и проблемите с ликвидността

12:34 | 07.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от един от проектите на фонда в Говедарци. Снимка: Sofia Property Fund</p>

Изглед от един от проектите на фонда в Говедарци. Снимка: Sofia Property Fund

Инвстиционният фонд Sofia Property Fund Limited (преди Lewis Charles Sofia Property) обмисля различни сценарии, за да спаси бизнеса си.

В съобщение на фонда до акционерите се казва, че въпреки че кешовите резерви на компанията са ограничени, пред нея има няколко опции, които да й позволят да продължи да развива бизнес.

Сред тях са привличане на дългов капитал, продажба на активи, както и „други сделки“, които ще помогнат на компанията.

От компанията очакват, че ще могат да обявят развитие по някои от тези сценарии през следващите месеци.

Книжата на фонда, който се търгува на Лондонската борса, отчетоха значителен спад през последните месеци, като, с малки изключения, не са спирали низходящия си тренд от началото на 2011 г. Цената им се понижи от 3,75 паунда за акция преди година до 50 пенса по време на търговията вчера.

В края на юни фондът си осигури кредитиране в размер на 500 хил. паунда, което му помогна да си набави необходимия оперативен капитал в краткосрочен план. От компанията обаче още тогава заявиха, че ще са им необходими още средства през следващите 6 месеца.

Фондът отчете загуба от 1,92 млн. евро за 2010 г. спрямо загуба от 24,85 млн. евро за 2009 г.

От фонда обаче са оптимистично настроени за развитието на пазара у нас през следващите години. В своя годишен доклад преди няколко месеца компанията коментира, че изгледите за всички сектори у нас са положителни и пазарът на имоти в България вече се оттласква от дъното.

Sofia Property Fund Limited има жилищни и ваканционни проекти в София, Пловдив, Долна баня, Добринище и др.

Наскоро друг инвестиционен фонд, листнат на Лондонската борса, Black Sea Property Fund Limited, обяви, че смята да продава активи, за да връща капитал на акционерите си.

Два инвестиционни фонда, част от групата на Equest, вече няколко години реализират програма за продажба на голяма част от имотите си у нас.

Подобна е и ситуацията на инвестиционната компания Engel East Europe, която изпитва ликвидни затруднения и продава голяма част от активите си у нас и в региона. През лятото компанията получи краткосрочно финансиране от 250 хил. евро от своята компания майка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още