IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват ръст на сделките с имоти на някои пазари от Централна и Източна Европа

Анализатор смята, че имотите ще стават все по-важен актив за пенсионните фондове и други институционални инвеститори

11:36 | 07.12.11 г.
Очакват ръст на сделките с имоти на някои пазари от Централна и Източна Европа

Пазарите на имоти в страните от Централна и Източна Европа, където през последните десетина години бе натрупан голям собствен капитал, ще отбележат растеж през идните месеци, тъй като институционалните инвеститори все по-усилено търсят начини да спасят капитала си, според австрийската компания за недвижими имоти S IMMO.

В интервю за изданието IP Real Estate Холгер Шмидмайер от борда на директорите на компанията посочва, че пазарите в Централна и Източна Европа продължават да са силно фрагментирани. На няколко от тях обаче, например в Германия и Австрия, има голям набор от възможности, допълва той.

"Фактът, че тези две държави са натрупали големи резерви от собствен капитал предполага ръст на пазара на сделки, благодарение на инвеститорите, които не са ориентирани към доходността, а по-скоро искат да спасят капитала си от сегашната финансова обстановка", допълва експертът.

Освен това както в Австрия, така и в Германия има значителен брой търгувани на борсата компании за недвижими имоти, които са ориентирани към търсене на доходност.

"Тези два противоположни ефекта със сигурност спомогнаха за подобрението на пазара, което се наблюдава напоследък", твърди Шмидмайер.

Според него имотите ще стават все по-важен актив за пенсионните фондове, тъй като те генерират редовен доход. Освен това имотите се възприемат като добър хедж срещу инфлацията.

Размерите на дълга обаче биха могли да създадат някои проблеми в близко бъдеще за финансирането на нови проекти в региона, тъй като банките се стремят все по-активно да съкращават балансите си като продават продават заеми, които не са ключови за тях.

Според Шмидмайер в тази ситуация един от възможните варианти е да се използват инструменти, които банките биха могли да финансират, като например обезпечените облигации.

"Освен това проектите, свързани с недвижими имоти в района на Централна и Източна Европа биха могли да получат подкрепата на по-малките местни банки, които обикновено разполагат с излишък от средства", допълва експертът.

Друга компания за недвижими имоти - Tristan Capital, също е на мнение, че нестабилността на някои валутни пазари в Централна и Източна Европа напоследък всъщност не бива да подкопава доверието в дългосрочните перспективи на пазарите на имоти в региона.

Даниел Харис, управляващ директор на компанията за Централна Европа, е на мнение, че сегашните слаби позиции на валутите и несигурността на някои пазари в Централна Европа всъщност могат да са от полза за фирмите с капитал. По-ниската валутна база засилва конкурентоспособността на основната икономика, намалява конкуренцията за активи и може да накара банките да се "разтоварят" от някои недвижими имоти, които иначе биха задържали в балансите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още