IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Knight Frank: Ходът на цените на имотите по света ще се забави в края на 2011

През първите шест месеца на 2012 г. са възможни ценови спадове, коментират специалисти

15:12 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Очакваме представянето на Глобалния индекс на цените на жилищните имоти на Knight Frank да се забави още повече през четвъртото тримесечие на 2011 г. Това коментираха от консултантската компания Knight Frank за Investor.bg във връзка с публикуваното наскоро издание на индекса, според което жилищните цени по света отчетоха нулево изменение през третото тримесечие.

Предпоставки за очакванията са сътресенията на територията на еврозоната, голяма част от които се засилиха след септември 2011 г., и се очаква да окажат своето пълно въздействие върху пазара на имоти както на континента, така и по света.

Очакват ни несигурни времена, като до голяма степен ситуацията на пазара ще зависи от развоя в еврозоната и кризата с държавния дълг. Смятаме, че ръстът през 2012 г. ще бъде значително ограничен, като през първите шест месеца на годината са възможни негативни ръстове.

Относно пазара у нас, който се понижава вече в продължение на 12-то тримесечие, от компанията коментират, че значим факт е, че понижението се забавя.

Цените на имотите у нас се понижиха с 6,1% през 12-те месеца до септември, но спадът през третото тримесечие е едва 0,8%. За сравнение пониженията през 2009 г. бяха двуцифрени.

Икономическата несигурност в еврозоната не само забавя ръста в България, но и води до понижение в жилищното търсене, както и строителната активност, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още