IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на индустриални площи в световен мащаб продължават да се покачват

Причината е в липсата на достатъчно количество новопостроени площи, като тази тенденция се очаква да се задържи през следващите две години, сочи доклад на CBRE

12:48 | 06.12.11 г.
Наемите на индустриални площи в световен мащаб продължават да се покачват

Наемите на индустриалните площи продължават да се повишават в световен мащаб, показват резултатите от проучване на консултантската компания CBRE.

Растежът на наемните нива на първокласни индустриални площи през 2011 г. е продиктуван от липсата на достатъчно количество новопостроени площи, като тази тенденция се очаква да се задържи през следващите две години, посочват експертите.

Глобалният индекс на CBRE за наемите на промишлени площи е нараснал с 0,5% през третото тримесечие спрямо предходното тримесечие и с 1,7% на годишна база, основно благодарение на силната активност на наемателите в азиатско-тихоокеанския регион и стабилизирането на наемите в Европа, Близкия изток, Африка и САЩ, посочват експертите.

В доклада на компанията са разгледани 55 първокласни индустриални и логистични локации по целия свят. Според него на няколко пазара е налице значителен ръст на наемите от 5 и над 5%, като най-голямо повишение е регистрирано във Ванкувър (7,5%). Подобни покачвания на цените са отчетени и в няколко града в Китай на фона на конкуренцията за логистични площи преди празниците.

Най-високи са наемите в Токио - 235 долара/кв. м, следван от Лондон - 205 долара/кв. м, Сингапур - 159 долара/кв. м, Сао Пауло - 140 долара/кв. м и Сидни - 122 долара/кв. м.

Въпреки слабите икономически перспективи и спада на индустриалното производство, според последния доклад на CBRE за глобалния пазар на индустриални площи търсенето от страна на големи наематели, особено от трети страни, остава стабилно, посочват експертите.

"Наемите на промишлени площи в момента са на нивата от 2006 г.", коментира Реймънд Торто, главен икономист на CBRE. "Това се дължи на активността в азиатско-тихоокеанския регион, където наемите в момента надхвърлят нивата отпреди глобалната икономическа криза. Наемите на първокласните имоти в Европа, Близкия изток и Африка, както и в САЩ все още имат потенциал за растеж преди да се възстановят от низходящия цикъл, започнал през 2008 г.", пояснява Торто.

„Голяма част от мащабните сделки в бранша през третото тримесечие бяха в САЩ, където наемателите се възползваха от възможността да наемат първокласни имоти в един благоприятен цикъл на пазара", коментира Ед Шрайър, главен управляващ директор на CBRE, отговарящ за промишлените услуги в Северна и Южна Америка.

"Експортното търсене също изигра ключова роля за разширяването на търговците и дистрибуторите в САЩ през третото тримесечие поради евтиния долар", добавя Шрайър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още