IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британска благотворителна организация иска оползотворяване на празните жилища

От Empty Homes предлагат да се въведе по-висок данък за необитаемите жилища на Острова, а приходите да се реинвестират за оползотворяване на празните имоти

11:00 | 06.12.11 г.
Британска благотворителна организация иска оползотворяване на празните жилища

Общините и собствениците на жилища да продадат или отдадат под наем недвижимостите си на по-ниски цени, за да оползотворят близо 1 млн. празни жилища във Великобритания, предложи благотворителната организация Empty Homes, цитирана от британското издание The Huffington Post.

Организацията също така призовава правителството в Лондон да позволи на местните власти да налагат по-високи общински данъци за жилища, които стоят необитаеми в продължение на дълъг период от време. Според предложението приходите от тези налози могат да бъдат реинвестирани в оползотворяването на повече празни имоти.

В изявление до медиите главният изпълнителен директор на благотворителното дружество Дейвид Айрлънд посочва, че в страната има десетки хиляди празни къщи. "Много от тези жилища се нуждаят от ремонт и при сегашните условия на пазара, за строителните фирми не би било достатъчно изгодно да ги купят", отбелязва той.

"Много от тези жилища обаче са перфектни за хора, които са готови сами да поемат част от ремонтните дейности", допълва той.

"Призовавам общинските власти да отдадат собствените им запустели жилища на по-ниски цени директно на хора, които да ги ремонтират и да живеят в тях", пише Айрлънд в писмото.

Във Великобритания има 2 млн. семейства, които се нуждаят от дом, а годишно са необходими по 100 000 нови жилища. В същото време статистическите данни показват, че нивата на строителство са достигнали най-ниското си равнище от 20-те години на миналия век насам.

До момента правителството е инвестирало 150 млн. паунда за справяне с проблема с празните жилища в някои от най-сериозно засегнатите райони на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още