IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готви се удължаване на мораториума за придобиване на държавни имоти по давност

Администрацията се бави с идентифицирането и актуването на имотите

17:54 | 05.12.11 г. 1
Готви се удължаване на мораториума за придобиване на държавни имоти по давност

Мораториумът върху придобиването по давност на стопанисвани над 5 години от частници държавни и общински имоти се предвижда за пореден път да бъде удължен, този път с още една година - до края на 2012 г.

Това става ясно от промените в Закона за собствеността, внeсени от правителството за обсъждане в парламента.

В мотивите се посочва, че основна причина за удължаването на срока е неприключилото актуване на имотите, държавна собственост. Пречка за процеса по актуването са финансовите затруднения на администрацията, недостатъчният кадрови капацитет, както и липсата на одобрена кадастрална карта и имотен регистър на много места в страната.

Според данни на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър Александър Лазаров към началото на ноември около 18% от териториите на страната са покрити от актуална кадастрална карта.

От Министерския съвет обаче посочват, че влизането на новите кадастрални карти и регистри води до промяна на индивидуализиращи белези на имотите-държавна и общинска собственост, което налагало тяхното преактуване.

Посочва се още, че оформянето на документацията за въпросните имоти изисква проверки на място и установяване на ползвателите, геодезическо заснемане и други дейности, чието приключване не би могло да стане до края на годината.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) Борислав Петков заяви за Investor.bg, че придобиването по давност е порочна практика, която често води до сериозни злоупотреби. Той смята, че трябва да бъде наложен тотален мораториум върху правото да се придобиват по давност държавни имоти.

Петков се съгласи, че действително има много безстопанствени и непотърсени от собствениците имоти, но допълни, че правото на собственост е неприкосновено и не е редно безконтролното ползване на чужди недвижимости. Според него е необходимо първо в законодателството да се дефинира точно какво е безстопанствен имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
2012
преди 12 години
Как се оформят документите и къде се подават за придобиване на държавни/общински имоти по давност???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още