IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайското правителство удължава рестрикциите за пазара на имоти?

Премиерът Уън Дзябао изглежда ще изпълни обещанието си, че ограниченията ще важат, докато цените на жилищата не достигнат разумни нива

09:00 | 05.12.11 г.
<p>
	Строеж в Пекин. Снимка: Ройтерс</p>

Строеж в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайското правителство е наредило на местните власти да удължат рестрикциите върху пазара на имоти, съобщава онлайн порталът CRI English, като цитира информация на  Legal Evening News.

Китайското министерство на жилищното строителство и развитието на селските и градските райони е подчертало необходимостта от приемственост в политиката на пазара на имоти в страната.

Миналата година в 48 от големите китайски градове бяха наложени ограничения за броя жилища, които едно лице може да купува, за да се ограничат спекулативните сделки и да се озапти резкият ръст на цените. За 36 от тези градове не е посочен срок, в който да действа мярката, но в 12, сред които са Фуджоу, Сямън и Хайкоу, рестрикциите трябва да бъдат вдигнати или в края на тази година, или през февруари.

Наскоро премиерът на Китай Уън Дзябао заяви, че правителството няма да вдигне ограничителните мерки. Уън освен това обеща, че рестрикциите ще важат, докато цените на жилищата не достигнат „разумни нива“.

По същото време обаче Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че китайската банкова система се изправя пред сериозни загуби, ако цените на имотите се смъкнат рязко, а проблемните кредити, обезпечени с недвижимости, се увеличат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още